Berdengkur – Sebab-Sebab Terjadinya

Hye :)

Berdengkurkah ketika anda tidur kengkawan?

Berdengkur adalah satu bunyi bising yang dikeluarkan semasa bernafas dalam tidur apabila sebahagian saluran pernafasan bahagian atas seseorang tersumbat..

Sebelum ini saya telah menulis entry berkaitan simptom masalah berdengkur nie, sila rujuk disini

–> BERDENGKUR

Kebiasaanya berdengkur nie terjadi sejak kecil lagi dan bertambah kerap kerap mengikut pertambahan umur seseorang, jadi amatlah penting untuk mencegah dan merawat gejala dengkur nie daripada menjadi lebih teruk lagi hingga boleh mengundang rasa tidak selesa dan mengganggu persekitaran sewaktu tidur.

 

Anda tahukah ke kengkawan apakah sebab-sebab terjadinya gejala berdengkur nie?

Okey diantaranya ialah lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak. Selain itu anda mengalami masalah tisu tekak yang besar dan tebal selain lelangit lembut dan uvula iaitu anak tekak anda terlalu panjang.keadaan ini akan membuatkan saluran pernafasan anda tersekat dan mengeluarkan bunyi ketika tidur.

sebahagian udara tersekat ketika tidur

Rawatan bagi merawat berdengkur adalah bergantung kepada diagnosis yang dibuat. Pemeriksaan akan menunjukkan dengkur adalah disebabkan oleh alahan hidung, jangkitan, kecacatan atau masalah tonsil dan rawatan akan diberi mengikut sebab-sebab yang dikenal pasti.

Rawatan boleh dibuat di Pusat rawatan THE TOLE Neuro Acupuncture-HERBAL MEDICAL CENTRE SDN BHD yang terletak di (Menara Promet), Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur. Pusat perubatan ini telah meyembuhkan ramai pesakit yang masalah penyakit berdengkur ini dengan menggunakan rawatan akupuntur dan herba tradisional cina turun temurun dari 4 generasi.

 

Untuk maklumat lanjut tentang pusat rawatan ini

–> THE TOLE Neuro Acupuncture-HERBAL MEDICAL CENTRE SDN BHD

Untuk sebarang pertanyaan tentang penyakit berdengkur

–> Pertanyaan tentang penyakit berdengkur

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

1 Response

  1. August 28, 2014

    […] ––> sebab masalah berdengkur […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>