Penyakit Hoarding Disorder

oie_NB6F4pEHERFm

Hai semua, hari ini tcm nak kongsikan bersama anda semua berkenaan dengan sejenis penyakit yang dikenali sebagai hoarding disorder. Hoarding disorder juga lebih sering dikenali sebagai penyakit simpan barang. Penyakit ini merupakan sejenis penyakit yang berkaitan dengan mental seseorang individu tersebut yang mana mereka mengalami kesukaran untuk membuang, menjual atau melepaskan apa-apa sahaja barang yang dimiliki mereka.

Perkara ini menjadi semakin rumit apabila pesakit tidak merasakan ini sebagai suatu masalah dan malah menganggapnya sebagai perkara normal atau biasa.

 

Pesakit pada permulaan hanya menyimpan barang-barang lama dengan alasan mempunyai nilai sentimental sahaja akan tetapi dapat berkembang menjadi lebih buruk apabila turut menyimpan barang-barang yang sudah tiada kegunaan serta rosak dan sudah boleh dianggap sebagai sampah. Ketika hendak membuang sesuatu barang, mereka akan berfikir, mesti ada kegunaan nanti ni, simpanlah dulu.

 

Penyebab Hoarding Disorder

Penyebab kepada penyakit ini masih lagi kekal misteri atau masih belum dapat dikenalpasti dengan jelas penyebabnya. Ini kerana ia dapat dialami oleh sesiapa sahaja dan mungkin mereka sendiri tidak akan sedar bahawa mereka tergolong di dalam golongan individu yang mempunyai masalah ini. Adakah penyakit ini dapat diubati atau ditanggani?

 

Rawatan Hoading Disorder

Bagi merawat penyakit yang berkaitan dengan mental seperti hoarding disorder. Amatlah penting, pesakit tersebut sedar akan masalah tersebut supaya rawatan bagi menanggani masalah ini lebih berkesan. Oleh kerana pesakit hoarding disorder selalunya hanya menganggap perkara yang dilakukan mereka ini adalah sesuatu yang normal, rawatan bagi merawat pesakit hoarding disorder dapat menjadi lebih sukar.

 

Gejala-Gejala Hoarding Disorder

  • Keinginan tinggi dalam mengumpul pelbagai jenis barangan di dalam kuantiti yang melampau
  • Barang yang dikumpul atau sukar dibuang itu jelas tidak mempunyai sebarang kegunaan
  • Perhubungan melampau (obsessive attachment) terhadap objek yang sudah tiada guna dan tak nampak keperluan untuk dilepaskan
  • Tak suka orang alih atau buang barang mereka tanpa izin sekiranya diketahui

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.vanillakismis.my/jenis-yang-suka-simpan-barang-sayang-nak-buang-awas-itu-tanda-penyakit-mental-hoarding-disorder/

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2017/11/354840/tabiat-suka-simpan-barang-mungkin-satu-penyakit

https://www.facebook.com/AimanPsikologis/posts/hoarding-disorder-penyakit-menyimpan-barangini-antara-keadaan-mental-yang-agak-b/1380887861955040/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>