Masalah Mata Merah

oie_ciJpr9KJXvGf

Pernah tak mata anda dimasuki habuk? Perkara biasa? Ya, hampir semua orang pernah mengalami situasi di mana mata mereka dimasuki habuk. Sekiranya terdapat benda asing di dalam mata kita, ia akan membuatkan mata kita terasa tidak selesa dan berwarna merah. Tahu tak anda, sebenarnya terdapat pelbagai keadaan yang dapat membuatkan seseorang itu mengalami masalah mata merah.

Macam mana agaknya mata merah dapat terjadi ye? Mata merah berlaku apabila saluran darah pada bahagian mata membengkak dan membesar. Selain itu ianya juga dapat terjadi disebabkan oleh beberapa jenis penyakit.

 

Bahaya Tak Mata Merah?

Kebanyakkan kes mata merah yang sering terjadi boleh sembuh dengan sendirinya tanpa perlu mendapatkan rawatan dari doktor. Akan tetapi, sekiranya mata merah anda turut disertai dengan beberapa gejala lain yang lebih teruk seperti sakit pada bahagian mata, penglihatan menjadi kabur, anda sangat disarankan untuk segera berjumpa dengan doktor dan mendapatkan rawatan.

 

Langkah Mencegah Mata Merah

Terdapat beberapa langkah yang dapat anda lakukan bagi mencegah dari mengalami masalah mata merah. Antaranya seperti :

  • Elakkan dari sering menggosok mata
  • Bersihkan make-up pada mata apabila telah selesai menggunakannya
  • Jika terdapat bendaasing pada bahagian mata, bersihkan dengan air bersih
  • Pakai cermin mata hitam atau cermin mata pelindung UV untuk mereka yang sering berada di luar rumah atau di bawah cahaya matahari
  • Cuci tangan dengan bersih dengan menggunakan sabun apabila bersentuhan secara langsung dengan mereka yang mengalami sakit mata
  • Elakkan menggunakan kanta lekap semasa tidur dan paastikan anda mencuci dan menggunakannya dengan cara yang betul

 

Gejala Lain Mata Merah

Selain mata kelihatan berwarna merah, terdapat juga beberapa gejala lain sekiranya anda mengalami masalah mata merah. Antaranya seperti mata berair, merasa gatal, sakit mata, penghasilan tahi mata dan penglihatan menjadi kabur atau gelap sepenuhnya. Rawatan bagi masalah mata merah adalah bergantung kepada penyebabnya.

Jadi penting untuk anda tahu terlebih dahulu, apakah yang menyebabkan mata anda menjadi merah.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.google.com/search?q=masalah+mata+merah

https://www.doctoroncall.com.my/soalan/red-eye-mata-merah

https://www.alodokter.com/penyebab-mata-merah.html

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>