Simptom Masalah Berdengkur

Krooohhhh…kroooohhh..!!

Arghhh bising betol laki aku berdengkor.. aku nak tido pun susah….huh…

Ha anda tahu tak masalah berdengkur nie apa kengkawan?Adakah berdengkur itu sihat, normal? Berdengkur adalah masalah kebanyakan orang terutama lelaki. Perempuan mungkin kurang sikit. Tahukah anda bahawa berdengkur boleh membunuh? Berdengkur boleh dikaitkan dengan sakit Sleep Apnoea yang merupakan sakit serius dan boleh membahayakan nyawa.

Sebenarnya masalah berdengkur ini adalah masalah pernafasan tersekat sewaktu tidur berdengkur adalah masalah yang disebabkan oleh tertutupnya salur pernafasan di bahagian belakang anak tekak (pharynx) sewaktu tidur. Masalah ini menyebabkan individu yang mengalaminya berhenti daripada bernafas dalam beberapa saat sebelum terjaga.

Biasanya, penghidap masalah ini adalah individu yang mempunyai berat badan berlebihan, lelaki dewasa umur pertengahan, individu yang kuat berdengkur, dan ini semua menyebabkan tidur yang terganggu dan kebiasaannya mereka akan berasa mengantuk di siang hari.

Antara tanda dan simptom seseorang itu mempunyai masalah ini ialah:

  • Berdengkur dengan kuat
  • Mengantuk di siang hari
  • Tidur yang tidak memuaskan
  • Sakit kepala di siang hari
  • Kurang nafsu seksual
  • Kemampuan kognitif yang terganggu.

Kekurangan pernafasan sewaktu tidur menyebabkan kurangnya bekalan oksigen ke paru paru. Ini menyebabkan salur darah ke paru paru mengalami pencerutan (vasoconstriction) dan menyebabkan meningkatnya tekanan darah dalam sistem pernafasan (pulmonary hypertension).  Kekurangan pernafasan yang amat serius seterusnya menyebabkan kegagalan pernafasan Jenis 2 yang didefinisikan oleh kurangnya bekalan oksigen dalam darah dan meningkatnya pengumpulan karbon dioksida dalam darah.

masalah berdengkur ini boleh pulih dengan rawatan perubatan Herba Cina KL Kuala Lumpur.

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

1 Response

  1. August 28, 2014

    […] —> symptom masalah berdengkur […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>