Berdengkur – Cara untuk mengatasinya

Hye :)

Bila sebut pasal tidur, kita mesti terbayang waktu untuk merehatkan otak dan badan lepas penat bekerja. Tapi boleh ke nak tidur lena kalau pasangan kita atau rakan serumah tidur berdengkur kengkawan? Dan kita jugak tak tahu, entah entah selama ni bunyi dengkur kita yang macam enjin turbo tu yang mengganggu tidur orang lain kan. Hahaha….

Kengkawan untuk mengetahui lebih lanjut tentang symptoms masalah berdengkur nie sila klik link tersebut

—> symptom masalah berdengkur

Bagi mengetahui tentang sebab-sebab masalah berdengkur ini terjadi sila klik link tersebut

––> sebab masalah berdengkur

Okey kengkawan daripada kita terus mengganggu tidur orang lain, apa kata kita cuba untuk kurangkan masalah tu. Tak lah segan sangat bila terpaksa menumpang dekat rumah orang nanti kan. Jangan sebab dengkuran berkuasa turbo kita, tuan rumah yang  tak boleh tidur dan tumpang rumah orang lain plak…hahaha~

 

Jom disini saya kongsikan bagaimanakah cara untuk mengatasi masalah berdengkur nie kengkawan..

 

 

 

Turunkan berat Badan

  • Orang yg mempunyai berat badan berlebihan memiliki jaringan leher yang  tebal dan berkemungkinanmenyebabkan  risiko berdengkur. Jadi langkah terbaik cuba kurangkan berat badan anda,agar lemak yang terkumpul di bahagian kerongkong boleh dikurangkan.

Keadaan tempat tidur sentiasa bersih

  • Habuk atau alahan boleh jadi punca kita berdengkur kerana masalah sukar bernafas. Pastikan cadar dan sarung bantal bersih daripada habuk dan hama. Untuk yang berkemampuan pasang ‘air filter’ supaya kita mendapat bekalan udara yang bersih.

Ubah posisi tidur

  • Apabila lidah, lelangit, tonsil atau otot di belakang kerongkong saling bersentuhan, ia akan menyebabkan kita berdengkur.Posisi terlentang ketika tidur menyumbang ke arah masalah ini kerana ketika kita terlentang, lidah tertarik ke belakang dan menyempitkan aliran udara. Untuk mengelakkan masalah ini, cuba tidur mengiring. Mengiring ke kanan lebih elok.

Buat senaman otot-otot kerongkong dan rahang

  • Pernafasan akan menjadi lebih mudah jika anda mempastikan otot-otot leher, kerongkong dan rahang sentiasa dalam keadaan baik. Amalkan menarik nafas panjang bagi melapangkan laluan pernafasan anda dan ini mengurangkan risiko ia tersumbat semasa anda sedang tidur.

 

Kengkawan,

bagi rawatan untuk kanak-kanak berbeza sedikit daripada orang dewasa untuk penyakit berdengkur nie. Pada orang dewasa, oleh kerana masalah dengkur seringkali disebabkan oleh masalah obesity. So kurangkan berat badan dan dapatkan berat badan ideal selepas ini. Kebanyakkan masalah dengkur kanak-kanak pula berpunca daripada tonsil dan adenoid yang besar, rawatan terbaik ialah menghantar mereka dengan segera  berjumpa dengan master cina di Pusat Rawatan THE TOLE Neuro Acupuncture-HERBAL MEDICAL CENTRE SDN BHD yang terletak di Menara KH (Menara Promet), Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur.

 

Semoga entry nie memberi manfaat kepada pembaca setia semua. boleh share untuk kesihatan bersama.. :)

papaaaaaaaaaaaaiii~

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

2 Responses

  1. Alexa says:

    Thanks so much for the blog.Much thanks again. Cool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>