Penyakit Kemandulan

Hye :)

Mandul biasa juga disebut infertilitas atau tidak subur adalah ketidakmampuan seorang wanita untuk hamil meskipun telah melakukan aktiviti seksual normal  selama 1 tahun berturut-turut. Menjadi mandul kadang-kadang  dialami oleh lelaki atau juga  wanita, atau kemungkinan juga kedua-duanya sekaligus.

Sekiranya anda melakukan aktiviti normal seperti melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya setiap 2-3 hari sekali, tidak mengamalkan sebarang langkah pencegahan kehamilan dan  memastikan air mani suami dipancutkan di dalam kemaluan isteri tetapi masih lagi tiada zuriat itu bermakna anda mengalami KEMANDULAN.

Untuk pengetahuan  kengkawan juga,  kehamilan terhasil  adalah dari sesuatu  proses komplek yang terdiri dari :

-          Seorang perempuan harus menghasilkan sel telur yang berasal dari induk telur atau ovarium.

-          Sel telur harus bergerak menuju rahim melalui saluran tuba.

-          Dalam perjalanan ini, sel sperma dari laki laki harus membuahi sel telur.

-          Telur yang sudah dibuahi kemudian harus menempel pada dinding rahim bagian dalam.

Kemandulan juga akan terjadi sekiranya keempat proses diatas mengalami gangguan.

 

 

Sesetengahnya jika diajukan sahaja penyakit mandul nie, jangan terkejut jika ada yang menjawab ‘oh penyakit wanita tue. Begitulah terhadnya pengetahuan ramai mengenai penyakit ini.hakikatnya penyakit ini bukan dimonopoli oleh wanita sahaja malah lelaki turut sama mengalami penyakit ini. Factor wanita hanya 30%  daripada masalah kemandulan (kesuburan) manakala 30% lagi dari lelaki. Dan selebihnya adalah disebabkan masalah hasil gabungan antara wanita dan lelaki.

Kemandulan bagi lelaki umumnya disebabkan oleh gangguan pada pabrik sperma sehingga sel sperma yang dihasilkan sedikit atau tiada langsung. Selain itu terdapat gangguan pada kemampuan sel sperma untuk mencapai sel telur dan membuahinya. Masalah ini biasanya disebabkan oleh terbentuknya sperma yang tidak normal sehingga pergerakannya pun tidak normal.

Kadangkala masalah sperma ini terjadinya sejak dilahirkan lagi, namun masalah ini juga terjadi setelah usia meningkat disebabkan oleh berbagai factor perubahan dalam gaya hidup pesakit.

 

Rawatan Perubatan Kemandulan di KL Kuala Lumpur, Malaysia

Rawatan kemandulan-Biasanya pasangan perlu datang untuk rawatan intensif ubatan herba dan program akupunktur. Jika salah seorang daripada mereka tidak boleh datang pada hari yang sama mereka boleh datang kemudian seorang diri. Rawatan intensif ketidaksuburan akan membantu semua jenis keadaan dan masalah komplikasi ketidaksuburan oleh Master Cina dengan membuat beberapa jenis herba khas ketidaksuburan. Pasangan yang tidak boleh datang boleh mengambil ubat herba khas untuk rawatan kemandulan sahaja.

Herba Ketidaksuburan akan menjana semula ovari, sistem Qi rahim dan buah pinggang dan sel-sel lain supaya mereka akan menjadi lebih subur dan kuat untuk kehamilan. Ini telah terbukti amat berkesan bagi ramai pasangan yang telah dirawat, rawatan hormon dan juga IVF masih tidak boleh mendapatkan kehamilan.

 

Untuk maklumat lanjut tentang masalah kemandulan ——> PENYAKIT KEMANDULAN

Sebarang pertanyaan tentang masalah kemandulan ——–> SEBARANG PERTANYAAN

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

 

You may also like...

1 Response

  1. August 28, 2014

    […] Penyakit kekemandulan bukan hanya berlaku terhadap kaum lelaki sahaja malah wanita juga akan mengalaminya.. sila rujuk entry saya sebelum ini mengenai PENYAKIT KEMANDULAN. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>