Petua dan Tips Untuk Meredakan Sakit Lutut

hye :)

kengkawan,kali nie saya nak berkongsi beberapa petua dan tips untuk meeka yang selalu sakit di bahagian lutut..

tips ini sangat berguna terutamanya kepada mereka yang berumur agak lewat ..

Petua Untuk Meredakan Sakit Lutut :

1. Rehatkan sendi lutut. Bila mengalami kesakitan sebaiknya rehatkan lutut sebanyak mungkin. Contohnya 12 jam hingga 24 jam. Jangan memaksa menggunakannya kerana ini akan merosakkan lagi dalaman sendi lutut.

2. Senaman. Bila sakit sudah tiada atau berkurangan, lakukanlah senaman setelah mendapat kebenaran dari doktor. Lakukanlah senaman yang lembut dan sederhana seperti berjalan-jalan, mengayuh basikal atau berenang. Senaman juga sangat penting untuk menguatkan otot di sekeliling sendi agar sendi akan lebih stabil. Jika sendi masih sakit dan bengkak elakkan senaman dahulu.

3. Kurangkan berat badan. Berkeadaan obes dan berbadan berat akan membebankan sendi pinggul dan sendi lutut. Walaupun hanya sedikit kurang dalam berat badan, ia tetap dapat mengurangkan bebanan pada sendi tersebut.

4. Memanaskan sendi. Memanaskan sendi dengan dengan menggunakan air suam dalam botol atau pad atau mandi air suam selama 20 minit sekali untuk beberapa kali sehari boleh membantu meredakan kesakitan.

5. Ubat-ubatan. Ubat penahan sakit atau ubat anti radang sangat membantu mereda dan menghilangkan kesakitan. Ia boleh didapati dari klinik atau farmasi. Sekiranya ada gejala gastritis harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Krim panas juga boleh meredakan kesakitan.

6. Gunakan alat bantu. Alat Bantu boleh membuat lebih mudah untuk menjalani harian anda tanpa menekankan sendi yang menyakitkan anda. Tongkat mungkin mengambil berat badan dari lutut anda atau pinggul sewaktu berjalan.

Petua Untuk Hilangkan Sakit Lutut

Pilihan 1: Amalkan makan sayur bendi yang telah dicelur. Ini kerana, lendir bendi boleh menambah cecair di dalam lutut.

Pilihan 2: Ambil beberapa helai daun pudina. Ramas bersama bancuhan bedak sejuk. Sapukan pada lutut dan balut untuk beberapa lama.

untuk mengetahui lebih lanjut mengetahui tentang sakit/kecederaan lutut klik diSINI..

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

6 Responses

 1. amir says:

  Terima kasih atas perkongsian :-)

 2. Arfah Umar says:

  Terima kasih untuk info yang sangat berguna ini. Semoga lebih banyak info dikongsikan untuk membantu mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti ini. :)

  • admin says:

   Sama-sama, terima kasih juga tuan/puan kerana sudi meluangkan masa untuk membaca artikel-artikel yang dikongsikan di :

   sihat-bersama-tcm.herbal-treatment-advisory.com

   Semoga kita semua mendapatkan manfaat daripada artikel yang telah dikongsikan. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>