BODY MASS INDEX (BMI)

Body Mass Index (BMI) merupakan pengukuran yang membandingkan berat dan tinggi badan seseorang. Walaupun nilai yang dihasilkan dari formula BMI ini bukan satu nilai yang sangat tepat jumlah lemak dalam badan, namun nilai BMI boleh dijadikan pengiraan asas adakah seseorang memiliki tubuh yang ideal dari perbandingan dan berat badannya.

Formula BMI ini digunakan diseluruh dunia sebagai alat dialysis untuk mengetahui masalah berat badan seperti terlalu kurus, kurus, normal atau gemuk. Pembahagian hasil BMI telah menjadi kiraan standat dan ditetapkan oleh WHO.

Berikut adalah pembahagian kiraan BMI untuk orang Asia Tenggara:-

Sangat kurus Kurang dari 14.9
Kurus 15 – 18.4
Normal 18.5 – 22.9
Gemuk 23 – 27.5
Kegemukan 27.6 – 40
Sangat Gemuk 40 keatas

 

Nilai hasil dari formula BMI ini sangat sesuai digunakan oleh orang dewasa. Untuk kanak-kanak, ibu hamil, orang bina badan, kiraan BMI ini tidak boleh dikira pakai.  Nilai BMI juga boleh menentukan peratusan risiko terkena penyakit akibat berat badan seperti jantung dan diabetes.

Jadi jom kita kira dan tengok kita dalam kategori yang mana.

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>