Khasiat Epal Hijau

Hyee..!!
Kengkawan, anda pernah makan tak epal hijau? Epal nie adalah salah satu buahan kegemaran saya..sebenarnya untuk pengetahuan anda amalan makan sebiji epal hijau ini setiap hari sangat digalakkan. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mengamalkan diet ingin menurunkan berat badan. Ini kerana selain ianya bukan hanya sekadar mempunyai pelbagai khasiat malah ia juga mampu dapat mengurangkan kadar kolestrol dalam badan.

Okey kengkawan semua..!!

Untuk pengetahuan anda juga ya, epal hijau banyak mengandungi zat besi, potassium, magnesium, kalsium, soldium, vitamin A, vitamin C, vitamin B serta merupan sumber serat yang mudah larut. Amalan pemakanan epal hijau bersama kulitnya sangat digalakkan  kerana  sebahagian kandungan vitamin c terletak pada kulitnya.

Kelebihan epal hijau :

-          Mengurangkan risiko penyakit jantung

-          Pembinaan aluran kolestrol dalam dinding salur darah

-          Membantu kesihatan membrane paru-paru

-          Membnatu mengekalkan berat badan

-          Mengurangkan tekanan penyakit asma

-          Mengurangkan risiko barah

Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan dan campurkan epal hijau dengan saleri dan amalkan minum setiap pagi sebelum sarapan. Ianya berfungsi sebagai pelarut pembersihan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi system pencernaan.

Selain sebagai penyembuh sembelit epal hijau juga boleh bertindak sebagai penyegar kulit. Potong epal hijau dan rendamkan didalam air selama lima minit. Kemudian letakkan dimuka selama lima belas minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya selepas itu. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.

Ha tunggu apo laiee..jom pakat ajok anok bini sedaro maro pi beli…!!

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>