Tips Kesihatan : 5 Kebaikan Skipping

oie_5lyp9kii7nvu

Hai pembaca semua, selamat petang! Hari ini tcm nak kongsikan dengan anda semua mengenai kebaikan-kebaikan yang dapat kita peroleh daripada sejenis aktiviti senaman (sukan) yang sangat sihat dan menyeronokkan.  Aktiviti tersebut adalah “skipping”. Ada ke yang tak pernah dengar apa itu skipping ni? Jom tcm nak kongsikan sedikit mengenai skipping.

Skipping adalah sejenis sukan atau aktiviti senaman yang dapat dilakukan dimana sahaja. Skipping juga dikenali dengan istilah ‘lompat tali’. Ooo, tcm pasti..semua pasti tahu kan apa itu lompat tali.

 

Bagi Yang Tidak Tahu

Skipping adalah suatu bentuk senaman atau sukan yang menggunakan tali yang diputar atau digerakkan sebagai rintangan dari lompatan yang akan dilakukan dengan menggunakan kedua-dua tangan kita sebagai paksinya. Disamping kita dapat berseronok ketika melakukannya, kita juga sebenarnya memperolehi pelbagai manfaat daripada aktiviti tersebut.

 

Lima Kebaikan Skipping

1. Meningkatkan Tenaga Dalam Badan

Oleh kerana, seseorang itu menggunakan banyak tenaga ketika melakukan aktiviti skipping, tubuh badan kita seterusnya akan merasa biasa untuk mengeluarkan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh badan bagi melakukan sesuatu kerja atau aktiviti.

2. Meningkatkan Ketinggian Tubuh Badan

Untuk pengetahuan anda, skipping juga dapat menambahkan ketinggian seseorang itu. Oleh sebab itu, kita dapat lihat terdapat banyak aktiviti skipping yang dimasukkan ke dalam program remaja khususnya program meningkatkan ketinggian tubuh badan.

3. Mengurangkan Risiko Osteoporosis

Aktiviti skipping yang dilakukan secara rutin ternyata dapat mengurangkan atau mencegah seseorang itu daripada mengalami masalah osteoporosis. Apa tu, osteoporosis secara umumnya merupakan suatu masalah kerapuhan tulang.

4. Menurunkan Berat Badan

Anda sedang tercari-cari cara bagaimana nak turunkan berat? Ini berita gembira buat anda. Tahu tak, aktiviti skipping yang dilakukan selama satu jam mampu untuk membakar kira-kira lebih kurang 1000 kalori yang tersimpan di dalam tubuh badan anda.

5. Meningkatkan Tahap Kesuburan

Seperti yang kita semua tahu, ketidaktentuan pada pola menstruasi merupakan salah satu masalah yang terjadi pada organ pembiakan wanita. Aktiviti skipping sedikit sebanyak mampu meningkatkan fungsi pembiakan termasuk kesuburan.

 

Cara Melakukan Aktiviti Skipping

Mesti semua dah tak sabar nak amalkan kan. Jom tcm nak kongsikan sedikit beberapa garis panduan yang betul bagi melakukan aktviti skipping ini. Antaranya ialah pertama, berdiri tegak dan pegang hujung tali. Seterusnya pastikan tali berada di belakang tubuh badan anda. Ketiga, ayunkan tali kedepan dan bersedia untuk melompat. Sekiranya anda merasa penat, hentikan aktiviti tersebut dan berehat sebentar.

 

Fakta Penting Skipping

Walaupun terdapat banyak kebaikan yang dapat kita perolehi daripada aktiviti skipping. Namun ianya tidak dapat dilakukan oleh setiap golongan. Adalah sangat tidak disarankan untuk wanita hamil daripada melakukan aktiviti skipping. Ini kerana dikhuatiri ianya dapat membahayakan keadaan janin yang terdapat di dalam kandungan.

Hal ini lebih membahayakan sekiranya janin tersebut berada di dalam keadaan yang lemah. Antara senaman ringan yang elok untuk diamalkan wanita yang sedang hamil ialah seperti berjalan kaki di waktu pagi.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.google.com/#q=kebaikan+skipping

http://manfaat.co.id/manfaat-olahraga-skipping

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>