Kancing Gigi

oie_25SbeHCuVIpE

Penyakit kancing gigi atau juga dikenali sebagai tetanus merupakan sejenis penyakit kekejangan otot yang terjadi pada bahagian rahang. Kancing gigi dapat terjadi di mana-mana sahaja. Ini kerana, ianya disebabkan oleh spora bakteria “Clostridium Tetani” yang terdapat di mana-mana sahaja, terutamanya di kawasan pertanian dan kawasan-kawasan yang terlibat di dalam pengendalian najis haiwan.

Kancing gigi secara umumnya disebabkan oleh jangkitan daripada bakteria clostridium tetani yang menjangkiti manusia melalui luka. Tidak kira sama ada daripada luka yang tercucuk ataupun luka yang terbuka. Selain manusia, clostridium tetani juga boleh dijangkiti melalui kuda dan haiwan-haiwan lain yang berdarah panas. Antara gejala-gejala lain yang boleh disebabkan oleh kancing gigi ialah :

Mr.-Onion-Head-47

 • Kesukaran untuk makan
 • Trombosis
 • Keretakan tulang belakang
 • Keregangan tendon
 • Jangkitan paru-paru
 • Kegagalan jantung
 • Otot koyak

 

Kita hendaklah berwaspada terhadap penyakit ini kerana penyakit kancing gigi merupakan salah satu daripada penyakit yang boleh dikatakan berbahaya hingga boleh menyebabkan kematian. Disebabkan itu, kita hendaklah sentiasa berjaga-jaga terutamanya apabila kita terluka. Ini supaya luka kita tidak dijangkiti atau dicemari oleh bakteria clostridium tetanus sehingga menyebabkan kita mendapat jangkitan.

 

Tanda Seseorang Mengalami Kancing Gigi

QLLg8

 • Kekejangan otot yang dimulai dengan otot-otot rahang
 • Kekejangan yang berlaku melibatkan otot leher, otot peha, otot belakang badan, otot pernafasan dll
 • Kekejangan yang berterusan sehingga mampu membuat otot koyak atau tulang patah
 • Otot menjadi semakin mengeras dan sakit

 

Pencegahan Kancing Gigi

oie_trans (2)

Rawatan pencegahan penyakit kancing gigi adalah terhad. Walaupun begitu, kancing gigi dapat dicegah dengan mengambil suntikan “tetanus toxoid”. Bagi orang dewasa, adalah disarankan bagi setiap orang dewasa mengambil suntikan penguat pelalian setiap sepuluh tahun.

Perkara tersebut disarankan sendiri daripada Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit. Manakala, bagi kanak-kanak yang berusia di bawah tujuh tahun pula sering diberi suntikan DPT/DTaP untuk mengelakkan daripada mendapat sebarang jangkitan kancing gigi.

Akan tetapi, pada sesetengah kes, suntikan tersebut mungkin tidak dapat menghalang kancing gigi daripada terjadi. Ini kerana, ia mengambil masa selama dua minggu maksimum bagi antibodi kancing gigi untuk terbentuk.

 

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

line-lucu-SMS-Lucu-Pakai-Stiker-LINE-Dari-XL

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>