Atherosklerosis

oie_hzEavvxZETQW

Atherosklerosis adalah suatu keadaan di mana terjadinya pengerasan serta penyempitan pembuluh darah. Ianya terjadi akibat daripada pemendapan kolestrol dan zat-zat lemak lainnya. Proses tersebut berlaku dengan perlahan-lahan sehinga arteri menjadi tersumbat dan seterusnya mengganggu aliran darah. Selain dari itu, atherosklerosis juga menjadi punca utama kepada berlakunya serangan jantung, stroke serta penyakit kardiovaskular. Pada mulanya, atherosklerosis terjadi apabila kolestrol yang dibawa oleh darah terkumpul pada satu satu tempat itu. Setelah beberapa ketika, kolestrol yang terkumpul tersebut akan mula bertambah dan semakin lama, ia akan mengeras dan menyempitkan saluran pembuluh darah. Kesan daripada kejadian tersebut, ia sekaligus akan mengganggu peredaran darah dan oksigen dalam tubuh badan.

Keadaan akan bertambah buruk lagi kerana plak kolestrol yang terbentuk di dalam pembuluh darah bersifat rapuh dan mudah pecah. Apabila berlaku pecahan, ia akan menyebabkan dinding pada pembuluh darah terluka. Dinding pembuluh darah yang terluka pula akan menyebabkan pembentukan darah beku sehingga dapat menjadikan rongga pada pembuluh darah semakin tersumbat dan seterusnya membawa kepada serangan jantung dan juga stroke. Sebelum berlakunya penyempitan arteri atau penyumbatan yang berlaku secara mendadak. Atherosklerosis biasanya tidak akan menunjukkan sebarang gejala. Akan tetapi, terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh kita amalkan bagi mencegah berlakunya atherosklerosis.

 

Langkah Pencegahan :

  1. Berhenti merokok serta jauhkan diri daripada asap rokok
  2. Kurangkan stress
  3. Banyak makan buah-buahan dan sayuran
  4. Pantau tekanan darah agar tidak terlalu tinggi atau rendah
  5. Tidak minum minuman yang beralkohol
  6. Sediakan waktu yang khas untuk bersukan atau bersenam
  7. Selalu pantau tahap kolestrol agar berada di paras yang sihat

 

Seterusnya, marilah kita bersama-sama menjaga kesihatan kita, kerana kesihatan itu kunci kebahgiaan. Bagi sesiapa yang mempunyai masalah kesihatan atau mempunyai ahli keluarga atau kawan-kawan yang mempunyai masalah kesihatan. Anda mungkin berminat untuk mendapatkan info menarik tentang satu rawatan alternatif yang semakin mendapat sambutan sekarang ini. Dengan mendapatkan rawatan daripada pakar yang akan membantu anda merawat penyakit yang dihadapi anda. Anda juga akan dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan herba yang sangat hebat khasiatnya. Maklumat lanjut seterusnya : The Tole Acupuncture-Herbal Medical Centre.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

YOYO59960124BB8FBDDEFA01A974E169

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Perbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>