Tip Kulit Muka Bebas Jerawat

hye :)

Semua orang inginkan kesempurnaan wajah.. Kulit yang halus mulus tanpa cela memang menjadi idaman setiap wanita mahupun lelaki…sememangnya wanita dan kecantikan memang xdapat dipisahkan ibarat irama dan lagu yedak, ececehhhh…

Terutamanya orang kata wanita, memang lebih cepat nampak tua berbanding lelaki..Ishhh kan kan, biasa pernah dengar dan lihat tak.. Hehe, mana tak kalau nanti Suami yang sebaya dengan  isteri, pada umur 40-an nampak macam umur 30-an lagi..yang isteri nie pulak yang nampak dah masuk umur EMAS.. tak KE NGERIII  TUHHH..!! ..hehe

sekira kengkawan mengalami masalah jerawat itu adalah perkara normal dan korang masih berhak mengembalikan seri wajah anda dengan mengikut tip2 yang akan diberikan dibawah ni :

1. Pastikan wajah sentiasa dalam keadaan bersih.

2. Jangan terlalu kerap menggunakan mekap yang tebal di wajah

3. Bersihkan wajah dengan sempurna setiap kali selepas mengunakan mekap

4. Cuci wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan air suam dan gunakan pembersih yangs esuai untuk kulit wajah yang berminyak dan berjerawat. Lakukan dalam urutan berputar.

5. Jangan lakukan urutan atau pembersihan yang berlebihan kerana ia akan menyebabkan iritasi.

6. Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku! Memicit jerawat akan menyebabkan kulit menjadi bengkak, merah dan berparut.

7. Jagalah kebersihan rambut dan tangan kamu. Jangan menyentuh wajah dalam keadaan jari yang kotor. Sebaiknya bersihkan tangan sebelum menyentuh wajah.

8. Hentikan menggunakan mekap ketika wajah masih berjerawat.

9. Sering berganti tuala pengelap wajah pastikan tuala tersebut lembut dan bersih

10. Lindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.

11. Jika jerawat tumbuh di bahagian belakang, pakailah pakaian yang longgar, ringan dan dapat menyerap peluh.

12. Kurangkan memakai skarf dan topi kerana ia sering menjadi tempat terkumpulnya minyak dan debu

13. Dapatkan nasihat doktor sekiranya jerawat tidak berkurangan

14. Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori.

 

Kengkawan, Jerawat adalah disebabkan radang daripada kelenjar minyak yang kecil (kelenjar sebaceous) yang mengelilingi bulu halus pada muka dan dada. Selalunya keadaan ini mungkin disebabkan ketidakstabilan hormon, dan keadaan badan yang panas terutama hati .

Keadaan ini biasanya akan berkurangan apabila umur mencecah 17 hingga 19.Kebanyakan orang,jerawat akan hilang apabila mereka mencapai umur pertengahan 20-an, bagaimanapun orang yang mengalami kulit sensitif akan mendapat gangguan ini sehingga umur mereka mencapai 43 tahun.

jika mengalami masalah ini Rawatan Ubatan Herba dan Neuro Akupunktur untuk Jerawat (acne) melalui konsep THE TOLE boleh menyelesaikan masalah ini.. Rawatan tanpa menggunakan sebarang bahan kimia dan bahan yang memudaratkan kulit terutamanya kulit yang sensitif.  Ramai pesakit melakukan rawatan pemulihan ini mendapat kepulihan dalam hanya 2 hingga 3 minggu sahaja bergantung kepada tahap jerawat tersebut. Rawatan awal penting untuk kepulihan yang singkat.

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>