Haemochromatosis

oie_vVgoSgDMF8HY

Haemochromatosis adalah suatu keadaan di mana terdapat lebihan zat besi di dalam tubuh badan kita. Keadaan ini berlaku apabila terjadinya gangguan genetik. Di mana, tubuh akan menyerap terlalu banyak zat besi daripada makanan yang kita makan. Kemudiannya, lebihan zat-zat besi tersebut akan disimpan di dalam organ-organ badan kita yang tertentu. Antara organnya adalah hati, jantung serta pankreas. Kesan buruk akan terjadi apabila lebihan zat besi yang tersimpan di dalam organ-organ tersebut meracuni organ-organ tersebut dan seterusnya akan menyebabkan kanser, masalah jantung serta sirosis. Kebanyakan penghidap haemochromatosis tidak menunjukkan gejala-gejala awal. Kelelahan serta terjadi pembengkakan pada sendi (athritis), terutamanya pada buku-buku jari tengah serta jari telunjuk adalah antara tanda-tanda awal penyakit ini.

 

Antara gejala-gejala lain adalah :

  1. Diabetes
  2. Kesukaran ereksi
  3. Sering buang air kecil
  4. Lapar serta haus berlebihan
  5. Pembengkakan perut
  6. Kulit dan mata menjadi kekuningan (Jaundice)
  7. Masalah degupan jantung yang tidak menentu

 

Terdapat pelbagai penyakit yang tidak menunjukkan sebarang gejala awalnya. Bagi yang kurang bernasib baik, semuanya hanyalah disedari apabila sudah pun terlambat. Jadi, sentiasalah buat pemeriksaan kesihatan agar tahap kesihatan kita sentiasa terjaga. Untuk anda yang inginkan rawatan yang efektif lagi memberi pelbagai manfaat kesihatan. Saya cadangkan anda, untuk berkunjung ke The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

YOYO59960124BB8FBDDEFA01A974E169

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>