Apakah Itu Difteria ?

oie_lDe6K8omCesX

Difteria adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang berpunca daripada Corynebacterium difteria (C. difteria). Secara umumnya, penyakit ini menyerang bahagian atas mukosa saluran pernafasan dan kulit yang terluka. Antara tanda-tanda penyakit ini yang dapat dirasai ialah sakit tekak dan demam secara tiba-tiba disertai juga dengan tumbuhan membran kelabu melitupi tonsil serta bahagian saluran pernafasan.

Medium pembawa bagi penyebaran penyakit ini adalah manusia itu sendiri. Difteria mempunyai sensitiviti yang tinggi terhadap faktor-faktor alam sekitar seperti kekeringan, kepanasan dan sinaran matahari. Difteria disebarkan melalui kulit, saluran pernafasan dan sentuhan daripada penderita difteria. Hal yang mengundang kebimbangan terhadap penyakit ini ialah, ia boleh membawa maut!

oie_4Oj0LFwpvx9v

Kadar kematian yang paling tinggi adalah di kalangan bayi dan orang tua. Lebih mengejutkan lagi, kematian biasanya berlaku dalam masa hanya tiga hingga empat hari sahaja. Disebabkan itulah, penyakit ini sangat berbahaya serta perlu diberi perhatian terhadap ancamannya. Akan tetapi, penyakit ini kebanyakannya telah dapat dicegah dengan suntikan vaksinasi. Walaupun begitu, langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan cara hidup sihat hendaklah sentiasa diamalkan. :)

 

Gejala-Gejala Difteria

yellow-onion-head-emoticon-01

 • Merasa panas
 • Timbul ketumbuhan di tekak sehingga menyumbat saluran pernafasan
 • Sesak nafas
 • Demam secara tiba-tiba
 • Leher bengkak
 • Tekak merasa sakit untuk menelan

 

Penyakit difteria juga dapat menghasilkan racun yang sangat berbahaya kerana dapat menyerang otot jantung, ginjal dan saraf. Difteria juga boleh menyerang mana-mana bahagian tubuh badan yang lain seperti kerongkong, mulut, kulit, mata, hidung dan tonsil. Difteria merupakan sejenis penyakit berjangkit yang serius serta mampu mendatangkan pelbagai kesan terhadap penderitanya. Antara kesan-kesannya adalah seperti kerosakan jantung, kerosakan sistem saraf dan halangan saluran udara.

Faktor Pendorong Difteria

oie_trans

 • Perlindungan imunisasi yang rendah atau tidak mempunyai imunisasi yang lengkap
 • Kualiti vaksin yang diterima kurang baik
 • Faktor persekitaran yang tidak sihat
 • Pengetahuan yang rendah tentang imunisasi dan gejala difteria
 • Kurang melayari laman-laman web kesihatan

 

Langkah-Langkah Mencegah Difteria

oie_trans (2)

Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh kita amalkan selain daripada mendapatkan imunisasi. :)

 • Elakkan daripada berlaku sentuhan secara langsung dengan pesakit difteria
 • Sentiasa memastikan kebersihan diri dan alam sekitar seperti mencuci tangan dan membersihkan rumah dan halaman.
 • Mengekalkan kesihatan tubuh badan dengan melakukan senaman serta memakan makanan yang berkhasiat.
 • Batuk atau bersin dengan etika yang betul seperti menggunakan tisu atau tangan(sekiranya tiada tisu). Sekiranya menggunakan tangan, pastikan anda segera membasuh tangan anda setelah itu.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>