Penyakit Kencing Malam

Hye ;)

Kencing malam atau istilah perubatannya “enurisis” adalah dianggap perkara normal bagi kanak-kanak. Terdapat juga kajian yang menunjukkan 10% hingga 15% daripada kanak-kanak yang berumur 5 hingga 12 tahun masih terus kencing malam walaupun telah disahkan dari segi perubatan tidak mempunyai masalah dengan buah pinggang.

Kengkawan, di Negara kita sendiri Malaysia, kajian telah menunjukkan lebih kurang 6.2% daripada kanak-kanak yang berumur 7 hingga 12 tahun masih lagi tidak dapat menghentikan tabiat kencing malam. Oleh kerana ini, masalah kencing malam perlu diambil perhatian serius juga kalau ianya  berlarutan apabila seorang kanak-kanak sudah mencapai tahap umur melebihi 12 tahun keatas.

Apakah punca kencing malam?

Menurut Pakar Kanak-Kanak, ada beberapa faktor utama berkait rapat dengan kencing malam. Antaranya keturunan, kelewatan dalam mencapai tahap kematangan untuk pengawalan pundi kencing dan kurangnya penghasilan hormon antidiuretik (ADH) ketika tidur.

Dikatakan juga kanak-kanak yang mempunyai masalah kerap kencing malam disebabkan ruang pundi kencing mereka bersaiz kecil.

Kurang penghasilan hormon yang dipanggil vasopressin semasa tidur.Vassopressin adalah penting untuk mengurangkan penghasilan kencing di waktu malam.

Kebanyakan kanak-kanak yang kencing malam itu sepanjang hidupnya adalah mereka yang mempunyai banyak kes Qi paru-paru, dan tenaga buah pinggang yang sangat rendah.

 

Rawatan Penyakit Kencing Malam

KL Kuala Lumpur rawatan akupuntur dan herba akan membantu menguatkan system Qi paru-paru anak anda dan tenaga tuil buah pinggang. Sebelum melakukan sesi rawatan masalah kencing malam ini perlu dikenalpasti terlebih dahulu apakah tahap penyakit tersebut. Sesi rawatan bergantung kepada tahap penyakit kencing malam tersebut. Pesakit akan dibekalkan HERBA KENCING MALAM yang perlu diambil setiap hari untuk 14 hari setiap sesi rawatan. Kebiasaan pesakit kebanyakannya satu sesi sudah mencukupi tetapi bergantung juga dengan tahap penyakit tersebut.

Pusat Rawatan Herba dan Akupuntur boleh memulihkan penyakit tersebut.

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:
http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>