Mitos Mitos kesihatan

Sejak kecil kita selalu di momokkan dengan mitos mitos tertentu berkenaan dengan kesihatan. Orang dulu dulu sangat kreatif dan peka terhadap kesihatan. Kita percaya semua mitos tersebut dari percakapan orang dari mulut ke mulut. Padahal kalau ikut logik memang tak munasabah. Jom kite kongsi dan ingat kembali apa yang pernah dimomokkan pada kita sewaktu kecil.

1)      Makan makanan bakar/berbeku boleh  menyebabkan kanser.

  • Kajian mendapati semua makan yang dibakar menggunakan arang adalah pemangkin kepada kanser. Tapi tiada bukti mengatakan makanan yang dibakar penyumbang kepada penyakit kanser.

2)      Tidak mengapa  jika tinggalkan sarapan pagi.

  • Sarapan pagi adalah sangat penting untuk tubuh badan. Ia ibarat sebagai berbuka puasa

3)      Mencabut Uban

  • Ada mengatakan jika cabut uban, maka akan tumbuh lebih banyak uban pada tempat yang sama. Ini tidak benar kerana cabun adalah tidak bagus dan boleh menyebabkan kerosakan pada akar rambut dan kulit kepala.

4)      Rambut bercabang

  • Ada mendakwa rambut bercabang boleh dirawat. Tetapi sebenarnya satu satu cara untuk memulihkan masalah ini ialah dengan cara memotong rambut tersebut. Banyak produk diluar sana mengaku boleh menyebuhkan masalah ini. Sebenarnya ia hanya disorokkan rambut yang bercabang itu dengan membuat rambut kelihatan lebih lebat dan bersinar.

5)      Lobak merah meningkatkan daya penglihatan

  • Lobak mengandungi vitamin A yang tinggi. Sebanyak mana yang anda makan tidak akan memberi  mata anda seperti mata robot yang boleh lihat dengan lebih jelas. Lobak hanya boleh membantu mengembalikan tahap kesihatan penglihatan yang terjejas.

6)      Sekali sehari mesti buang air besar

  • Pendapat ini hanya setengah betul. Kerap buang air besar memang benar boleh mengilangkan rasa tidak selesa dan sembelit namun orang yang sihat tidak semestinya perlu membuang air besar setiap hari. Malah sembelit hanya didefinasikan sebagai orang yang membuang air besar kurang dari tiga kali seminggu.

7)      Orang gemuk memiliki metabolisma yang rendah

  • Mitos ini adalah tanggapan biasa di kalangan mereka yang mengalami kegemukan. Namun, anda tidak boleh menyalahkan faktor ini sahaja terhadap keadaan fizikal anda yang berlebihan berat badan. Malah, kajian terkini menyatakan orang gemuk memiliki tahap metabolisma badan yang lebih tinggi berbanding orang biasa, dalam erti kata lain, orang gemuk kebiasaannya cepat lapar.

 

Jom sertai forum untuk mendapat lebih banyak info. Klik Sini!!

Pelbagai info menarik mengenai pelbagai penyakit berbahaya:

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

Sihat Bersama TCM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>