Polymyalgia Rheumatica

oie_H2DuevY4BR4j

Terdapat perbagai jenis istilah kesihatan untuk menggambarkan sesuatu penyakit itu. Jadi, hari ini kita akan berkongsi mengenai suatu penyakit yang namanya seakan-akan seperti nama sebuah peperiksaan. Polymyalgia Rheumatica atau singkatannya “PMR” , adalah sejenis penyakit yang terjadi secara tiba-tiba yang menyebabkan keradangan atau kekakuan pada waktu pagi. Ianya biasa berlaku pada bahagian leher, bahu, ataupun paha. Walaubagaimanapun, penyakit ini tidaklah terjadi disebabkan terpaksa menduduki Peperiksaan PMR. :)

 

Sebab terjadinya PMR masih belum dapat dikenal pasti secara tepat. Namun, antara penyebab yang berkemungkinan mengundang terjadinya PMR adalah genetik. Menurut kajian, faktor-faktor genetik yang diwarisi juga memainkan peranan pada mereka yang menderita penyakit ini. PMR juga amat jarang sekali dikenal pasti berpunca daripada kanser. Namun, kanser juga tidak terkecuali daripada memulakan sesuatu tindak balas imun peradangan sehingga menampakkan gejala-gejala PMR. PMR berisiko untuk menjangkiti tidak kira golongan lelaki ataupun wanita. Akan tetapi, golongan lelaki lebih berisiko tinggi untuk dijangkiti berbanding wanita.

 

Antara Gejala2 PMR :

  1. Kelelahan
  2. Anemia – Jumlah sel darah merah rendah
  3. Demam sedikit kadang2
  4. Rasa sakit dari biasa hingga parah serta kekakuan di otot2 di pinggul, bahu, paha, lengan atas dan leher
  5. Badan terasa lemah dan merasa tidak sihat
  6. Hilang selera makan dan berat

 

Buat mereka yang menghidapi penyakit ini, saya mempunyai berita gembira buat anda. The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center ada menyediakan ubatan herba khas bagi merawat sakit ini. Ubatan herba istimewa ini dapat menolong untuk merawat sistem imunisasi dan Qi lever dalam buah pinggang anda. Lawati laman web utama mereka THETOLE.ORG bagi mendapatkan maklumat lanjut.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161633KyCVYvFp

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>