Attention Deficit Disorder (ADD)

oie_4oRQXRUXNJOz

Attention Deficit Disorder (ADD) dan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) merujuk kepada satu jenis permasalahan yang sama. Ianya adalah suatu bentuk gangguan mental yang biasanya akan menyerang kanak-kanak. Hasil kajian yang diperolehi menunjukkan bahawa, lebih kurang tiga daripada seratus kanak-kanak yang berusia dalam lingkungan 4-14 tahun menderita ADD. Walaupun begitu, ADD tidaklah sepenuhnya hanya didapati pada kanak-kanak. Orang dewasa juga berpotensi untuk diserang ADD akan tetapi, kesannya pada orang dewasa tidaklah seteruk kesannya pada kanak-kanak. Antara masalah umum dihadapi kanak-kanak ADD adalah, tidak mempunyai kawan, sering membuat kekacauan di sekolah ataupun rumah dll.

 

Gejala2 ADD :

 1. Sukar untuk diarahkan
 2. Mempunyai kesukaran untuk belajar
 3. Impulsif
 4. Agresif
 5. Tidak boleh duduk diam
 6. Mudah hilang sesuatu (pelupa)
 7. Tidak menumpukan perhatian
 8. Tidak suka mengikut barisan ataupun menunggu

 

Pemakanan juga penting untuk diambil berat didalam penjagaan kanak-kanak ADD. Kita perlu tahu, makanan mana yang perlu mereka elakkan serta makanan mana yang diperlukan oleh mereka. Kanak-kanak ADD sebaiknya perlu mengelakkan makanan yang berunsur manis.

Antara makanan yang perlu dielakkan :

 1. Gula-gula
 2. Coklat
 3. Aiskrim
 4. Mentega
 5. Susu
 6. Pisang
 7. Tomato
 8. Koko
 9. Yogurt

 

Seterusnya, kanak-kanak ADD memerlukan makanan yang mengandungi karbohidrat, protein. Ini kerana, ia dapat mengurangkan perilaku kanak-kanak tersebut yang hiperaktif.

Antara makanan yang boleh diamalkan :

 1. Ubi kayu
 2. Ubi
 3. Nasi
 4. Gandum
 5. Roti
 6. Spaghetti
 7. Biskut
 8. Mee
 9. Daging
 10. Tauhu
 11. Telur
 12. Kerang
 13. Tempe
 14. Kacang

 

Buat mereka yang mempunyai masalah ini dengan yang tersayang, saya mencadangkan anda untuk berkunjung ke The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center. Mereka mempunyai pengalaman di dalam mengubati kanak-kanak yang menghidapi masalah ini dari seluruh dunia. Mereka juga berpengalaman di dalam merawat pelbagai lagi jenis penyakit dengan keputusan rawatan yang menggembirakan.

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161540RHyJXZzB

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>