Cerebral Palsy

oie_floaties

Apa itu cerebral palsy? Cerebral palsy(CP) atau juga dikenali sebagai kelumpuhan otak. Adalah suatu keadaan di mana, penderitanya akan mengalami kegagalan untuk mengawal pergerakan tubuh dan otot disebabkan oleh kecederaan otak atau kurangnya oksigen yang dapat oleh otak saat proses kelahiran. Ianya tidaklah dikategorikan sebagai suatu penyakit namun ia tidaklah juga semakin membaik dan juga tidaklah semakin memburuk. CP biasanya terjadi disebabkan oleh kecederaan otak yang terjadi saat proses persalinan berlangsung, saat bayi masih di dalam kandungan serta pada anak yang berumur kurang dari 5tahun. Namun, kebanyakan sebabnya masih belum diketahui.

 

Gejala yang ditemui pada CP :

  1. Gangguan penglihatan
  2. Gangguan pendengaran
  3. Gangguan percakapan
  4. Gangguan bagi mengunyah atau menelan makanan
  5. Pernafasan tidak teratur
  6. Kejang

 

Adakah cerebral palsy dapat dirawat? Ya, terdapat perbagai rawatan bagi menangani masalah yang dihadapi penderita CP. Namun, salah satu rawatan alternatif yang saya sangat2 syorkan adalah di Tole Acupuncure-Herbal Medical Centre. Di sana, mereka akan menyediakan rawatan mengikut kesesuaian setiap pesakit. Dengan itu, setiap pesakit akan mendapat rawatan yang khusus mengikut keadaan kesihatan mereka. Selain dari itu, rawatan mereka juga diselitkan dengan rawatan ubat-ubatan herba yang terbukti sememangnya memberi kesan yang sangat positif.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

60

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>