Punca Jerawat Tumbuh

oie_nRWNkH75Z4B3

Boleh dikatakan, ramai orang yang mempunyai masalah berkenaan dengan jerawat. Ini kerana, kewujudan jerawat dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang itu. Walaupun begitu, jerawat dapat dirawat. Bagi merawat jerawat..

Pertama sekali, kita hendaklah mengenali dahulu apakah faktor-faktor sebenarnya yang menyebabkan tumbuhnya jerawat itu. Berikut merupakan punca-punca yang menyebabkan tumbuhnya jerawat pada seseorang itu.

 

Punca-Punca Jerawat Tumbuh :

1075399784_c.jpg

  • Perubahan hormon - Apabila seseorang itu mengalami perubahan hormon seperti zaman baligh remaja, mengandung, datang haid ataupun menopause(wanita), jerawat akan timbul disebabkan oleh hormon androgen (testosterone) di dalam badan. Selain itu, penggunaan pil perancang, ubat steroid, vitamin B12 juga  menyebabkan perubahan hormon seseorang itu berlaku.

 

  • Stress - Kerap mengalami sebarang tekanan ataupun stress juga dapat menyebabkan timbulnya jerawat. Terdapa tdua jenis tekanan yang boleh dihadapi seseorang itu. Melalui fizikal dan juga emosi. Contoh tekanan fizikal seperti bersukan tanpa rehat yang mencukupi, merokok, pengambilan dadah dll. Manakala tekanan emosi pula ialah kerisauan yang berlebihan, mempunyai banyak masalah dll.

 

  • Pemakanan - Faktor pemakanan yang tidak seimbang seperti kacang, makanan berperisa, makanan berminyak dan makanan berlemak.

 

  • Toksin - Sekiranya seseorang itu tidak pernah membuang toksin semenjak lahir hinggalah besar. Ini bermakna sudah banyak sisa toksin yang terkumpul di dalam badannya. Apabila, sistem semulajadi tubuh seseorang itu tidak lagi mampu untuk membuang toksin tersebut secara semula jadi, perkara itulah yang akan menyebabkan kulit menjadi kusam serta berjerawat.

 

  • Genetik - Berdasarkan kajian yang dilakukan, ubat anti jerawat sangat laris dijual di asia berbanding di kalangan masyarakat arab yang kurang mendapat sambutan. Ini disebabkan oleh rata-rata golongan arab memiliki kulit muka yang putih dan licin serta kurang berminyak.

 

  • Alahan - Kesan daripada mengalami alahan terhadap bahan-bahan yang tertentu jua menyebabkan tumbuhnya jerawat.

 

  • Pencemaran persekitaran - Habuk atau udara yang tercemar seperti asap dan bahan kimia terutamanya di bandar-bandar besar, kilang-kilang boleh menyebabkan penduduk yang berada berdekatan kawasan tersebut menghadapi masalah jerawat.

 

  • Jangkitan bakteria - Bakteria (propionobacterium acnes) boleh membiak di kelenjar sebum di kulit dan boleh menyebabkan jerawat. Oleh itu, jerawat dinasihatkan tidak dipicit agar bakteria di dalam kulit tidak merebak ke kawasan kulit yang lain.

 

  • Cuaca - Perubahan cuaca yang tidak menentu serta cuaca panas juga dapat menyebabkan timbulnya jerawat.

 

  • Terlalu kerap membersihkan muka - Ramai yang berpendapat dengan selalu membersihkan muka, kulit akan menjadi kering serta dapat mematikan jerawat. Akan tetapi, hal ini adalah salah kerana kulit akan menjadi semakin berminyak atau berjerawat. Cuci muka dengan menggunakan pencuci muka 2 kali sehari pada waktu bangun pagi dan sebelum tidur sudah mencukupi.

 

Setelah mengenal pasti punca-punca yang menyebabkan seseorang itu menghadapi masalah jerawat. TCM pasti anda semua sudah tahu langkah seterusnya bukan di dalam menanggani masalah jerawat ini? Salah satu tips yang dapat anda lakukan adalah dengan mengubah cara hidup anda.

Sekiranya anda telah mengenalpasti punca masalah jerawat anda adalah disebabkan oleh faktor pemakanan anda yang tidak seimbang. Anda bolehlah mengurangkan pemakanan yang berminyak dan tidak seimbang. Seterusnya memperbanyakkan memakan makanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan juga buah-buahan.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>