Penyakit Chordoma

oie_pWOcDggXBYpa

Apa khabar semua? Hari ini tcm nak kongsikan dengan anda semua mengenai sejenis penyakit kanser tulang yang sangat berbahaya. Kanser tulang ini dikenali sebagai “chordoma”. Walaupun ianya jarang terjadi, penyakit chordoma merupakan ancaman yang sangat berbahaya kepada kesihatan kita. Antara kawasan yang sering diserang kanser ini ialah pada bahagian tulang belakang (sacrum) atau pada pangkal tengkorak.

 

Chordoma dapat menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia atau jantina. Walaupun begitu, chordoma lebih sering ditemui pada orang dewasa. Chordoma mengambil masa yang agak lama di dalam perkembangannya. Akan tetapi, chordoma sangat sukar sekali untuk diubati kerana kedudukannya yang berada dekat dengan sumsum tulang belakang.

 

Gejala-Gejala Chordoma

  • Sakit pada bahagian leher
  • Kepala merasa pening
  • Mengalami kesemutan (kebas) pada lengan dan kaki
  • Penglihatan menjadi tidak jelas

 

Penyebab Chordoma

Lelaki memiliki risiko yang lebih besar untuk menghidapi penyakit ini berbanding wanita. Antara pesakit chordoma yang paling muda sekali ialah berumur 20 tahun. Disebabkan kesannya yang sangat berbahaya, tcm pasti ramai yang tertanya-tanya akan penyebab kepada terjadinya chordoma. Penyebab kepada penyakit ini masih lagi belum dapat dikenalpasti.

Walaupun begitu, pakar perubatan telah menyimpulkan beberapa jenis penyakit keturunan yang dapat meningkatkan risiko chordoma. Antaranya seperti multiple-exostoses, rothmund-thompson syndrome, hereditary retinoblastoma dan li-fraumeni syndrome.

 

Langkah Pencegahan

Berikut disenaraikan beberapa langkah pencegahan umum yang boleh kita amalkan untuk mencegah kanser tulang. Antaranya ialah :

  • Menjaga berat badan agar seimbang
  • Elakkan daripada tabiat merokok
  • Banyakkan makan makanan tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Mengamalkan gaya hidup yang sihat
  • Elak daripada makan makanan yang tinggi lemak
  • Melakukan senaman dengan teratur

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

http://www.duniamedis.net/blog/read/1360/jenis-jenis-kanker-tulang-dan-gejalanya.html

http://www.sehatfresh.com/chordoma/

http://khasiattahitiannonijuice.blogspot.my/2014/05/terapi-kanker-tulang-tanpa-operasi-bone-cancer.html

http://kankertulang.blogspot.my/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>