Mini Stroke

oie_dzelKMeidLMR

Hai semua, tajuk yang ingin tcm kongsikan hari ini adalah berkaitan dengan sejenis penyakit yang sememangnya merupakan salah satu daripada 3 penyakit pembunuh utama di negara kita selain daripada jantung dan juga kanser. Penyakit itu ialah stroke. Tcm pasti, ramai yang sangat kenal akan penyakit ini. Boleh dikatakan hampir setiap dari kita mengenali seseorang dengan penyakit ini bukan?

Disebabkan penyakit tersebut adalah sangat berbahaya dan kita semua berisiko di dalam mendapat serangan daripada penyakit ini, kita hendaklah lebih berwaspada. Oleh itu, tajuk kita hari ini adalah berkenaan dengan mini stroke. Walaupun ramai yang mengenali stroke, akan tetapi, ramai dari kita yang tidak mengetahui tubuh badan akan memberi isyarat sebelum terkena serangan stroke.

disfagia-ictus-160x160

Isyarat tersebut dikenali sebagai mini stroke. Mini stroke juga lebih dikenali dengan panggilan Transient Ischemic Attacks (TIA). Ia kebiasaannya akan terjadi selama 5 minit sahaja akan tetapi ia tidak akan menyebabkan kerosakan otak seperti serangan stroke. Hasil kajian yang dilakukan menunjukkan kebiasaanya mereka yang akan diserang stroke akan mengalami mini stroke terlebih dahulu sekitar 7 hari sebelum serangan stroke terjadi.

 

Jadi, amatlah penting bagi kita untuk mengambil tahu mengenai mini stroke agar kita dapat mengambil langkah pencegahan atau persediaan yang sepatutnya sebelum serangan stroke terjadi. Ok, jom kita pergi lebih mendalam lagi dengan mengetahui bagaimana sebenarnya mini stroke itu terjadi. Mini stroke terjadi apabila berlakunya pemberhentian bekalan darah ke otak buat seketika.

Seterusnya otak akan cuba untuk mengembalikan aliran darah tersebut. Setelah aliran darah kembali seperti sedia kala, sel-sel otak yang berkaitan akan menjalankan fungsinya semula. Gejala yang dialami seseorang itu berbeza-beza bergantung kepada bahagian otak yang terlibat. Diantara gejala-gejala seseorang yang mengalami mini stroke ialah :

oie_1iEOuVNy7hpg

 • Pemandangan menjadi kabur secara tiba-tiba
 • Mulut herot
 • Menjadi sukar untuk bertutur secara tiba-tiba
 • Pipi herot
 • Mengalami kebas-kebas tangan
 • Mengalami kesukaran untuk berjalan dengan betul seperti biasa

 

Faktor Pendorong Mini Stroke

 1. Tekanan darah tidak normal
 2. Tahap kolestrol yang tinggi
 3. Diabetes
 4. Mempunyai sejarah penyakit jantung
 5. Merokok
 6. Mempunyai ahli keluarga yang mengalami stroke

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>