Tips Kesihatan : 5 Kebaikan Pokok Kapal Terbang

oie_ye9QTKjv75qz

Terdapat banyak tumbuhan semulajadi yang dapat digunakan di dalam perubatan. Selain bebas tanpa sebarang campuran bahan kimia berbahaya, ia juga mampu memberi kesan yang sangat efektif. Hari ini tcm nak kongsikan dengan anda semua salah satu dari tumbuhan tersebut. Tumbuhan ini dikenali sebagai pokok kapal terbang. Antara nama lain adalah seperti pokok jepun dan pokok jerman.

Nama saintifik pula bagi tumbuhan ini ialah chromolaena odorata. Tumbuhan ini termasuk dalam salah satu kumpulan rumpai. Tumbuhan ini berasal dari Hindi Timur, Amerika Tengah dan Amerika Selatan.

 

7 Kebaikan Pokok Kapal Terbang

1. Menghentikan Pendarahan

Caranya adalah dengan mengambil daun pokok kapal terbang dan meramas daun tersebut hingga hancur dan seterusnya tampalkan pada tempat yang luka.

 

2. Meredakan Kembung Perut

Pokok kapal terbang juga mampu meredakan masalah kembung perut dan cirit pada bayi. Caranya adalah dengan mengambil daun kapal terbang dan kapur diuparkan (dikisar dengan tapak tangan) hingga hancur dan mengeluarkan buih. Buih inilah seterusnya yang disapukan pada perut bayi dan dibarut.

 

3. Kegunaan Ibu Bersalin

Daun ini juga sering digunakan ibu bersalin untuk bertunku. Selain itu, itu turut dapat dijadikan sebagai herba mandian atau herba wap.

 

4. Hilangkan Masalah Kulit Gatal

Sekiranya anda mengalami gatal-gatal pada bahagian kulit. Anda boleh menggunakan daun kapal terbang bagi meredakan gatal tersebut. Caranya mudah sahaja, hanya perlu hancurkan daun tersebut dengan menggunakan tangan dan sapukan pada bahagian yang terlibat.

 

5. Membantu Proses Penanaman

Tidak hanya baik untuk digunakan di dalam perubatan, pokok kapal terbang juga mampu membantu mempercepatkan proses memeram buah-buahan seperti pisang dan juga cempedak.

 

Nota Penting

Walaupun pokok ini dapat digunakan dalam perubatan untuk kecederaan seperti masalah luaran, pokok ini sebenarnya merupakan sejenis tumbuhan yang beracun. Keracunan pokok ini dapat menyebabkan kerosakan hati terutamanya kepada kanak-kanak. Jadi, setelah anda menggunakan pokok ini, pastikan anda mencuci tangan dengan bersih.

Pastikan tidak terdapat sedikit pun bahagian pokok yang masih tertinggal di tangan anda.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.google.com/search?q=kebaikan+daun+kapal+terbang

https://ummisfamily.wordpress.com/2015/02/25/khasiat-daun-pokok-kapal-terbang/

http://petua.whatta.org/khasiat-pokok-kapal-terbang/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>