Penyakit Moyamoya

oie_MLQGQakpflR5

Hai semua, penyakit yang tcm ingin kongsikan dengan anda semua pada hari ini ialah mengenai sejenis penyakit yang dikenali sebagai “Penyakit Moyamoya”. Unik kan nama penyakit ni. Penyakit ini sebenarnya merupakan suatu gangguan pembuluh darah yang terjadi pada otak seseorang itu yang disebut sebagai arteri carotid interna (AKI). Penyakit moyamoya kebiasaannya sering menyerang kanak-kanak.

Walalupun begitu, moyamoya dapat juga terjadi pada orang dewasa yang berumur 20-40 tahun. Penyakit moyamoya dikenalpasti pertama kali di Jepun pada tahun 1957 oleh Takeuchi dan Shimizu. Pada tahun 1969 pula, istilah moyamoya secara rasmi digunakan sebagai nama penyakit ini.

 

Penyebab Penyakit Moyamoya

Penyebab utama bagi penyakit ini masih lagi belum dapat dikenalpasti. Akan tetapi, faktor yang menyebabkan berlakunya gangguan pembuluh darah pada otak seseorang itu dapat disebabkan oleh penyempitan atau halangan yang terjadi pada satu atau kedua-dua arteri carotid interna (AKI) dengan pembentukan saluran darah yang tidak normal pada tisu yang berdekatannya.

Selain itu, faktor-faktor lain yang mungkin dapat mendorong kepada terjadinya penyakit ini adalah seperti mengalami kecederaan pada otak, mendapat jangkitan seperti meningitis, leptospirosis dan tuberculosis. Melakukan terapi radiasi pada bahagian kepala serta keadaan genetik seseorang itu juga mampu mendorong kepada berlakunya penyakit ini.

 

Gejala-Gejala Moyamoya

  • Merasa sakit pada bahagian kepala
  • Mengalami kekejangan
  • Merasa lemah secara tiba-tiba pada bahagian lengan, kaki atau kedua-duanya pada satu bahagian kanan/kiri.
  • Mengalami gangguan penglihatan
  • Mental menjadi terganggu

 

Langkah Pencegahan Moyamoya

Langkah pencegahan yang boleh dilakukan bagi mencegah penyakit ini ialah dengan berjaga-jaga terhadap sebarang faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang itu terkena penyakit moyamoya. Antaranya ialah seperti mengelakkan dari berlakunya sebarang kecederaan pada bahagian kepala, melakukan senaman, mengelakkan dari terdedah kepada sebarang jangkitan terutamanya meningitis, leptospirosis, dan tuberculosis.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

http://health.detik.com/read/2010/05/14/112515/1356890/770/moyamoya

http://biosprayid.com/penyakit-moyamoya/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>