Penyakit Wilson

oie_wLIYcxHSfrKz

Penyakit Wilson? Istilah tersebut di sini, bukan bermakna Wilson yang sakit, akan tetapi, “Penyakit Wilson adalah suatu istilah kesihatan yang menerangkan tentang penyakit yang disebabkan oleh penghasilan semula lebihan tembaga (copper) di dalam badan. Tembaga diperlukan dalam diet untuk kesihatan bagi membaiki sel-sel di dalam tubuh badan. Walaupun begitu, jumlah yang diperlukan hanyalah sedikit. Manakala, tembaga yang berlebihan pula boleh menyebabkan toksin di dalam badan dan merosakkan organ-organ yang lain. Penyakit Wilson juga umumnya dikenali sebagai kemerosotan hepaticolenticular.

 

Bagaimana Ia Berlaku :

Kebiasaannya, tembaga dari makanan akan disaring oleh hati dan kemudianya dilepaskan kedalam hempedu sebelum keluar daripada tubuh kita melalui pencernaan. Namun pada kes seperti ini, tembaga tidak dilepaskan dari hati pada kadar yang normal dan seterusnya menyebabkan ia terkumpul di hati, otak, mata dan organ-organ yang lainnya. Seiring dengan berjalannya waktu, penyakit ini dapat mengancam nyawa kerana kadar tembaga yang tinggi dalam darah dapat merosakkan pelbagai jenis organ penting kita. Penyakit ini juga, dapat menyebabkan terjadinya hepatitis, sirosis hati dan juga kerosakan otak.

oie_WVoVGHln1Pif

Gejala2 Penyakit Wilson :

  1. Berlaku kelelahan secara berlebihan tanpa diketahui sebabnya (walaupun tidak melakukan aktiviti yang berat ataupun banyak)
  2. Mengalami kesukaran untuk menelan makanan, berbual serta bergerak
  3. Terjadinya pembengkakan pada kaki dan lengan
  4. Mengalami tekanan (penurunan kualiti di dalam berfikir ataupun bertindak balas)
  5. Nafsu makan berkurang (terasa mual)
  6. Perubahan warna kulit serta bola mata putih menjadi kekuningan

 

Rawatan :

Kepada mereka yang mengalami masalah ini. Pasti sedar akan kesannya yang sangat berbahaya terhadap kesihatan kita. Oleh itu, TCM pasti ramai yang tercari-cari akan rawatan yang berkesan di dalam mengubati penyakit ini. Di sini, TCM ingin kongsikan info yang sangat-sangat berguna kepada mereka yng mengalami masalah ini. TCM cadangkan kepada mereka yang mengalami masalah ini, untuk melapangkan masa dan berkunjung The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center. Mereka sememangnya berpengalaman luas di dalam mengubati penyakit ini. Mereka berpendapat, penyakit ini dapat dirawat dengan Rawatan Ubatan Herba Penyakit Wilson dalam Neuro Akupuntur dan Herba Wilson. Herba ini seterusnya akan menyahtoksikkan………

Baca info selanjutnya di :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Rawatan_Herba_Penyakit_Wilson.html

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161633KyCVYvFp

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>