Sakit Leher

oie_68ENH2eC0c4b

Sakit leher? Boleh dikatakan ramai orang yang mengalami masalah ini. Sakit pada bahagian leher atau bahu ini boleh berpunca daripada pelbagai sebab. Antara salah satu sebab utamanya sakit ini terjadi adalah disebabkan pengapuran, terutamanya pada mereka yang telah meningkat usianya. Terdapat pelbagai jenis sakit leher yang dapat dirasakan setiap orang. Ianya bergantung kepada sebabnya yang tertentu. Antara sakit leher yang dapat dirasakan sesetengah orang adalah sakit yang menjalar ke lengan, leher terasa kaku serta susah untuk menggerakkan leher dll. Sakit pada leher juga boleh terjadi disebabkan kecederaan, masalah otot, slipped disc dll.

 

Antara gejala berkaitan dengan sakit leher :

  1. Sakit kepala cervicogenic – Sakit kepala tertentu yang berkaitan dengan sakit leher. Ianya sangat kuat sehingga kadang-kadang membangunkan pesakit daripada tidur yang lena. Rasa sakitnya tajam serta boleh berlaku untuk tempoh daripada beberapa minit hingga beberapa jam. Ianya juga disertai dengan rasa kebas di bahu ataupun tangan.
  2. FibromyalgiaKesakitan otot yang secara umum melibatkan leher, pinggang bawah, bahu, punggung, dan anggota2 badan yang lain. Pesakit mungkin mengalami kekakuan sendi di tangan, kaki, dan leher pada pagi esoknya.
  3. Rheumatoid arthritis  Gangguan sistemik yang melibatkan keadaan keradangan poly arthritis, melibatkan tangan dan kaki atau sakit leher.
  4. Kesan stressJika seseorang bergegas untuk melakukan sesuatu dengan tergesa-gesa, tanpa sedar, otot-otot leher menegang sehingga menyebabkan sendi leher tertekan. Kajian telah menunjukkan bahawa stres mengurangkan pernafasan seseorang, mengurangkan pengoksigenan untuk sejumlah otot tertentu.

 

 Langkah mencegah sakit leher :

  1. Sekiranya anda telah memandu untuk jangka masa yang lama, ataupun telah bekerja berjam-jam lamanya di hadapan komputer. Anda digalakkan untuk mengambil waktu untuk berehat. Anda boleh menggerakkan kepala ke arah belakang , di atas tulang belakang bagi mengurangkan ketegangan pada leher.
  2. Sekiranya anda bekerja di hadapan komputer, sesuaikan tempat kerja anda supaya selesa. Gunakan meja yang membolehkan monitor sejajar dengan mata anda dan pilih kerusi yang mempunyai tempat untuk meletakkan tangan. Serta lutut, hendaklah lebih rendah daripada pinggul.
  3. Elakkan bercakap telefon dengan cara meletakkan telefon tersebut diantara  telinga dan bahu. Seeloknya, lebih sesuai menggunakan “earphone” agar otot2 bahu dan leher tidak tegang.
  4. Sekiranya kerja anda banyak menghabiskan masa di atas kerusi, lakukanlah senaman2 ringan seperti menggerak-gerakkan bahu ke depan dan belakang agar otot-otot bahu dan leher lebih relaks.
  5. Elakkan tidur dengan posisi meniarap. Ini kerana ia memberikan tekanan yang lebih kepada leher. Ubah posisi tidur anda kearah yang lebih sihat seperti mengiring ke arah kanan.

 

Rawatan Alternatif : Chinese Master Tole

Bagi yang menghidapi masalah ini, TheTole mampu membantu anda. Di The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center, mereka amat berpengalaman di dalam mengubati penyakit seperti ini. Mereka menggunakan teknik rawatan alternatif beserta ubat-ubatan herba yang sangat tinggi khasiatnya tanpa sebarang kesan sampingan yang boleh membahayakan kesihatan. Saya sangat2 mencadangkan anda untuk berkunjung ke sana. :)

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161633KyCVYvFp

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>