Tips Kesihatan : 8 Keburukan Ais

oie_OOqzIyKSEI38

Minuman berais sememangnya sangat digemari ramai. Terutamanya mereka yang tinggal di negara yang cuacanya agak panas seperti kita di Malaysia. Walaupun begitu, adakah kita semua tahu bahawa ais sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kita? Pengambilan ais yang berlebihan dapat memberi kesan yang negatif kepada kesihatan kita. Berikut tcm kongsikan dengan anda semua 8 keburukannya.

 

8 Keburukan Ais

1. Mempercepatkan Penyerapan Minyak

Apabila minyak bertindakbalas dengan asid, ia akan menghentikan dan menyebabkan penyerapan minyak oleh usus berlaku lebih cepat berbanding dengan makanan pepejal yang lain.

 

2. Mengganggu Sistem Reproduktif Lelaki

Antara keburukan ais terhadap sistem reproduktif lelaki adalah seperti uluran atau hernia. Masalah tersebut lebih sering dikenali sebagai angin pasang. Amalan minum minuman berais dalam kalangan lelaki juga dapat membuatkan mereka terdedah kepada risiko lemah tenaga batin dan penghasilan mani yang tidak berkualiti.

 

3. Pengumpulan Lemak

Air sejuk berais akan membekukan bahan berminyak yang baru sahaja anda makan. Ini akan menyebabkan lemak-lemak terkumpul di sesuatu tempat. Selain itu, ia turut dapat melemahkan sistem penghadaman.

 

4. Gangguan Sistem Pencernaan

Minum minuman berais sambil makan dapat membuatkan lemak berkumpul di bahagian perut dan secara tak langsung menjadikan perut anda buncit. Ini terjadi kerana lemak-lemak anda tidak dapat dicerna dengan baik kerana lemak membeku disebabkan ais.

 

5. Punca Kegemukan Dan Kanser

Sekiranya kita sering minum minuman berais ketika makan. Ia dapat memenuhi usus kita dan lambat laun akan menyebabkan berlakunya masalah seperti kegemukan dan punca kepada masalah yang lebih serius seperti kanser. Adalah lebih baik sekiranya anda minum air kosong atau air suam selepas makan.

 

6. Mengganggu Sistem Reproduktif Wanita

Minum ais semasa haid dapat menyebabkan darah haid tersumbat dan perjalanan darah menjadi tidak lancar. Keadaan ini seterusnya menyebabkan darah haid melekat di dinding rahim. Darah haid yang melekat di dinding rahim berpotensi menyebabkan terjadinya ketumbuhan dan juga kanser rahim.

 

7. Tubuh Menjadi Lemau

Tubuh badan menjadi lemau atau tidak bermaya kerana perjalanan darah menjadi tidak lancar dan sentiasa sakit-sakit badan. Sekiranya anda merasa lemah dan sangat letih ketika bangun dari tidur, ini juga merupakan salah satu kesan akibat mengamalkan minuman berais.

 

8. Mempengaruhi Sistem Imun Anda

Amalan minum minuman berais dapat melemahkan sistem imun anda. Untuk mereka yang mengalami batuk-batuk atau selsema dan mereka berterusan minum minuman berais. Ini akan menyebabkan masalah batuk dan selsema mereka semakin berpanjangan.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.google.com/search?q=keburukan+ais

http://aabubiz.blogspot.my/2012/04/minuman-berais-atau-air-sejuk-keburukan.html

http://rezekisihat.com/2014/11/10/keburukan-ais/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>