Apendiks

oie_dRIlZT23vgjk

Apa khabar semua..:) Tajuk yang akan dibincangkan oleh TCM pada hari ini adalah berkenaan dengan apendiks. Apendiks adalah sesuatu yang tidak asing bagi kita semua. Ini kerana setiap dari kita, pasti mempunyai apendiks. Baru tahu? Mari kita tengok, apa itu sebenarnya apendiks. Apendiks adalah lebihan pada usus perut. Sekiranya berlaku sebarang jangkitan, kesannya adalah sangat menyakitkan. Apendiks yang teruk dapat menyebabkan apendiks pecah dengan pembentukan nanah di dalam rongga abdomen.

Fungsi apendiks pula adalah untuk menyimpan makanan yang tidak boleh dicerna. Contoh makanan yang tidak boleh dicerna ialah biji cabai. Jadi, disebabkan itulah kita sering melihat mereka yang gemar memakan cili padi sering mempunyai masalah apendiks. Apendiks asalnya tidak mendatangkan bahaya kepada kita. Akan tetapi, apendiks berbahaya kepada kita sekiranya ia pecah. Kita akan merasa sakit disebelah kanan sekiranya kita mengalami radang apendiks. Sekiranya kita merasa sakit disebelah kiri, berkemungkinan besar kita diserang gastrik.

 

Simptom2 Radang Apendiks :

bd4afe1c7de53ab3aae69a7f9407d795

 • Pada peringkat awal, biasanya kita akan mula berasa sakit dari bahagian pusat dan kemudiannya melarat hingga ke bahagian bawah perut. Kawasan yang kita akan merasa sakit adalah di bahagian bawah hujung rusuk kanan.
 • Rasa sakit akan semakin teruk sekiranya radang tersebut merebak ke tisu-tisu yang berada di sekitar.
 • Berasa loya dan muntah-muntah, perlu dikenal pasti gejala-gejalanya serta tidak terus menganggap cuma tersalah makan.
 • Sekiranya kita mengalami sakit perut hingga tiga hari, selera makan pun pasti akan berkurang. Seeloknya, kita terus membuat pemeriksaan rapi di hospital berkenaan dengan sakit yang dialami.
 • Mengalami cirit-birit, merupakan antara gejala awal radang apendiks. Akan tetapi, ia tidaklah lama kerana perut kita tidak terlalu padat dengan makanan.
 • Sesetengah pesakit akan mengalami sembelit.
 • Merasa sukar untuk kentut apabila apendiks seseorang itu bengkak.
 • Terdapat pembengkakan yang timbul di sekitar bawah perut kanan. Tidak jelas kelihatan, lebih jelas kelihatan sekiranya kita sedang baring. Kita akan merasa sakit dan tidak selesa sekiranya ia ditekan.
 • Suhu badan meningkat (demam).
 • Secara umumnya, pesakit apendiks akan merasa lebih selesa sekiranya kedua-dua lutut ditarik ke arah dada. Ini kerana, rasa sakit perut itu akan berkurang.

 

Langkah2 Menghadapinya :

yellow-onion-head-emoticon-09

 • Pastikan kita dalam keadaan yang tenang serta tidak panik.
 • Sekiranya kita merasa sakit perut, kenali gejala-gejala sewaktu kita sakit perut. Contohnya, adakah kita demam, sembelit dll.
 • Catit sebarang tanda atau gejala yang kita alami.
 • Sekiranya semakin teruk, segera dapatkan pemeriksaan rapi di hospital. Serta maklumkan segala gejala-gejala yang kita hadapi.
 • Dapatkan nasihat daripada doktor, sekiranya gejala masih berulang, segera dapatkan perhatian daripada doktor semula serta lakukan beberapa ujian bagi betul-betul memastikan keadaan kesihatan kita.
 • Antara ujian kesihatan yang biasa dilakukan bagi mengenal pasti penyakit apendiks adalah ujian ultrasound, ujian darah serta ujian air kencing.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>