Kebaikan Berenang

oie_Z5wKrdXxHGR5

Berenang merupakan salah satu bentuk senaman yang sangat baik untuk diamalkan. Ini kerana, ia mampu memberi pelbagai manfaat kesihatan buat mereka yang selalu mengamalkannya. Aktiviti berenang dapat mendatangkan pelbagai kesan positif buat kesihatan kita. Antaranya ialah dapat meningkatkkan kekuatan otot, dapat menghilangkan stress, dapat menambahkan ketinggian seseorang itu dll. Malah, aktiviti berenang juga baik buat mereka yang mengalami masalah obesiti. Berenang merupakan aktiviti yang ideal bagi mereka yang ingin bersenam, akan tetapi malas melakukannya kerana tidak suka untuk mengeluarkan peluh dengan berjoging ataupun bersenam. Di samping dapat menikmati keseronokan semasa berenang, seseorang itu juga dapat membakar banyak kalori dalam tubuh badannya dengan melakukan aktiviti berenang.

 

Antara Kebaikan Berenang Buat Kesihatan Anda :

  1. Melawan diabetes – Berenang merupakan salah satu aktiviti yang memerlukan banyak tenaga. Bagi mereka yang ingin mencegah daripada diabetes, mereka hendaklah melakukan senaman untuk membakar sebanyak 400-500 kalori seminggu. Hal ini dapat dipenuhi dengan melakukan aktiviti berenang selama 30 minit gaya dada selama 3 kali seminggu. Dengan melakukan aktiviti tersebut, anda dapat membakar kalori anda sehingga sebanyak 900 kalori.
  2. Melancarkan peredaran darah – Peredaran darah yang lancar, adalah kunci utama dalam menjaga kesihatan diri kita. Boleh dikatakan, dengan peredaran darah yang lancar di dalam tubuh badan kita. Risiko untuk kita mendapat sebarang penyakit juga akan berkurangan.
  3. Memperbaiki kesihatan mental – Di samping memberi kesan yang positif terhadap fizikal seseorang itu, berenang juga mampu meningkatkan mood seseorang itu. Baik lelaki, mahupun wanita. Ianya dapat membantu mengurangkan masalah cemas atau panik seseorang itu serta membantu memulihkan mood seseorang itu yang sedang tertekan.
  4. Menurunkan kolestrol – Merupakan salah satu aktiviti yang boleh menurunkan tahap kolestrol seseorang itu. Hal ini berlaku disebabkan sewaktu kita sedang berenang. Badan kita akan meningkatkan pengeluarkan HDL (iaitu kolestrol baik) serta menurunkan pengeluaran LDL (iaitu kolestrol jahat). Tahap kolestrol di dalam darah hendaklah dijaga kerana ianya berkait rapat dengan kesihatan jantung anda. Setiap peratus kolestrol baik yang naik, dapat mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 3.5 peratus.
  5. Dapat melakukan senaman buat semua otot – Selain itu, aktiviti berenang juga dapat membuat hampir semua otot melakukan senaman. Hal ini sangatlah bagus kerana, apabila semua otot mendapat senaman yang diperlukan ia akan menjadi lebih sihat serta dapat menjalankan fungsi masing-masing dengan lebih baik.
  6. Pinggang ramping – Anda boleh mempunyai pinggang yang sering anda idam-idamkan. Dengan aktiviti berenang, ianya dapat menjadikan pinggang seseorang itu lebih ramping.
  7. Meningkatkan kesihatan kardiovaskular – Kajian menunjukkan mereka yang melakukan ativiti berenang dengan teratur mempunyai penurunan kadar denyutan jantung sebanyak 60-55 denyutan seminit. Manakala, mereka yang tidak melakukan aktiviti berenang pula mempunyai kadar denyutan jantung sebanyak 65-57 per minit.
  8. Meningkatkan hormon pertumbuhan – Berenang di kolam dapat menyumbang kepada peningkatan hormon pertumbuhan atau somatotropin dalam darah kanak-kanak sebanyak 20 kali ganda.

 

Bagi mereka di luar sana yang sedang dibelenggu masalah kesihatan. Saya sangat2 mencadangkan anda untuk berkunjung ke The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center. Di sana, mereka merawat pelbagai jenis penyakit dengan menggunakan teknik rawatan alternatif yang amat terbukti keberkesanannya di seluruh dunia. Ianya adalah sebuah pusat perubatan yang diasaskan oleh Master Tole. Seorang yang berasal daripada keluarga yang mengamalkan ilmu perubatan dan merupakan generasi keempat yang telah mempraktikkan rawatan herba yang bertempat di Kuala Lumpur selama 140 tahun. Dikatakan beliau mempunyai kehebatan yang tidak dapat disangkal lagi di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit.

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161540RHyJXZzB

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>