Penyakit Phenylketonuria

oie_bjrplg6wcqtp

Apa khabar semua, tajuk artikel kita pada hari ini adalah berkenaan dengan sejenis penyakit yang dikenali sebagai “Phenylketonuria“. Phenylketonuria (PKU) merupakan sejenis gangguan genetik yang sangat jarang berlaku. PKU dapat muncul sejak lahir lagi. Walaupun PKU merupakan sejenis gangguan genetik yang sangat jarang terjadi, namun kita tetaplah perlu berwaspada.

Ini kerana, PKU dapat terjadi pada sesiapa sahaja. Ok, jom tcm nak kongsikan dengan anda semua berkenaan dengan PKU.

 

Individu yang menghidapi PKU akan mengalami kelainan di dalam tubuh badan mereka di mana tubuh badan pesakit tidak akan dapat menghasilkan suatu enzim yang berfungsi bagi mencerna asam amino esensial fenilalanin yang sangat diperlukan tubuh badan kita di dalam membantu pembentukan protein. Kesan daripada fenilalanin yang tidak diproses, bahan tersebut akan terkumpul di dalam darah dan otak.

Berikut merupakan kesan daripada kadar fenilalanin yang tinggi dan tidak ditanggani sehingga mampu mendatangkan kesan yang serius seperti :

  • Gangguan saraf seperti tremor atau kejang
  • Ukuran kepala yang kelihatan kecil (tidak normal)
  • Mengalami kerosakan kekal pada otak

 

Gejala-Gejala Phenylketonuria (PKU)

Oleh kerana PKU dapat muncul sejak lahir lagi, banyak bayi yang mengalami PKU tidak menunjukkan sebarang gejala awal. Oleh kerana tidak dapat dikenalpasti tanpa sebarang gejala yang ditunjukkan, gejala-gejala PKU seterusnya akan muncul setelah beberapa bulan kelahiran. Antara gejala-gejala PKU umumnya adalah seperti :

  • Sering muntah-muntah
  • Mengalami gangguan tingkah laku
  • Mengalami gangguan kulit seperti ruam
  • Bau hapak pada nafas, urin, kulit atau rambut
  • Mengalami tumbesaran yang lambat
  • Mengalami gangguan intelektual atau terencat akal

 

Kajian menunjukkan, sekiranya kedua-dua ibu bapa seseorang itu menjadi pembawa (carrier) kepada penyakit PKU, anak yang bakal dilahirkan mereka mempunyai potensi sebanyak 25% untuk menghidapi penyakit ini. Manakala, sekiranya kedua-dua ibu bapa tersebut merupakan penderita PKU, maka anak mereka berpotensi 100% akan turut menghidapi penyakit ini.

Hal ini adalah kerana, penyakit PKU bersifat genetik. Di mana, seorang anak akan mewarisi genetik-genetik daripada kedua ibu bapanya.

 

Faktor Penyebab Phenylketonuria (PKU)

Penyebab utama kepada penyakit PKU adalah disebabkan oleh mutasi genetik. Mutasi tersebut seterusnya membuatkan gen fenilalanin hidroksilase tidak dapat menghasilkan enzim yang berfungsi untuk mencerna fenilalanin di dalam tubuh badan penderita. Walaupun begitu, penyebab kepada mutasi genetik yang terjadi masih lagi menjadi tanda tanya.

 

Langkah Pencegahan Phenylketonuria (PKU)

Oleh kerana PKU merupakan sejenis penyakit genetik, adalah agak sukar untuk kita mencegahnya daripada berlaku. Penyakit ini akan dialami apabila bayi mendapat dua gen sifat dari kedua-dua ibu bapanya. Disebabkan hal itu, pakar perubatan menyarankan pasangan yang ingin melahirkan anak membuat pemeriksaan awal seperti newborn screening.

Sekiranya anak yang akan dilahirkan didapati positif menghidapi penyakit ini, doktor dapat melakukan langkah awal supaya dapat memastikan bayi tersebut dapat menjalani kehidupan yang normal serta mengelakkan daripada berlakunya kesan yang berbahaya disebabkan oleh pemakanan yang tidak betul.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

http://risangari.blogspot.my/2013/11/makalah-phenylketonuria_18.html

http://www.alodokter.com/fenilketonuria

https://www.tanyadok.com/artikel-kesehatan/kenali-apa-itu-phenylketonuria

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>