Penyakit Castleman

oie_JgkMt8ynM9b3

Merdeka! Tcm nak ucapkan selamat menyambut HARI KEBANGSAAN yang kE-59 pada tahun ini (2016) kepada seluruh rakyat malaysia. Semoga negara kita terus aman, maju dan berjaya. Okay, jom teruskan dengan artikel kesihatan kita pada hari ini. Tajuk yang akan dikongsikan pada hari ini adalah mengenai sejenis penyakit yang dikenali sebagai “Penyakit Castleman”.

 

Penyakit Apa Tu?

Penyakit castleman adalah sejenis penyakit yang jarang berlaku dan memberi kesan kepada nodus limfa dan struktur sel imun kita. Penyakit castleman juga boleh dikategorikan sebagai gangguan lymphoproliferative. Gangguan ini bermaksud penyakit castleman menyebabkan pertumbuhan sel limfa yang terlalu cepat.

Disebabkan oleh perkara tersebut, penyakit castleman sering dianggap sebagai kanser sistem limfa (limfoma) yang juga menyebabkan pertumbuhan sel yang terlalu cepat. Akan tetapi, penyakit castleman tidaklah dianggap sebagai penyakit kanser. Walaupun begitu, kajian menunjukkan penyakit castleman mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding kanser limfoma.

 

Gejala-Gejala Castleman

  • Mengalami batuk-batuk
  • Sering berpeluh pada waktu malam
  • Merasa tekanan pada dada atau perut sehingga sukar bernafas
  • Mengalami anemia
  • Sering mual dan muntah-muntah
  • Terdapat benjolan pada leher, pangkal paha atau ketiak
  • Mengalami pembesaran hati atau limfa

 

Penyebab Penyakit Castleman

Pakar perubatan masih lagi belum dapat mengenal pasti punca utama yang menyebabkan seseorang itu mengalami penyakit castleman. Walaupun begitu, menurut kajian yang dilakukan, jangkitan oleh virus yang dikenali sebagai human herpesvirus 8 (HHV-8) mungkin dapat mempengaruhi seseorang itu untuk dijangkiti penyakit ini.

Selain itu, individu yang dikenalpasti sebagai HIV positif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi penyakit castleman.

 

Komplikasi Penyakit Castleman

  • Jangkitan yang dapat mendorong kepada kegagalan beberapa organ tubuh badan
  • Menghidapi kanser limfoma atau sarcoma kaposi

 

Langkah Mengatasi Penyakit Castleman

Langkah bagi mengatasi sesuatu penyakit adalah dengan mengelakkan daripada sebarang faktor yang dapat mendorong kepada penyakit tersebut. Di dalam kes ini, disebabkan punca utama bagi penyakit ini masih lagi belum dapat dikenalpasti, pakar perubatan berpendapat penjagaan kesihatan dan kebersihan diri merupakan langkah yang betul di dalam mengatasi penyakit ini.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.klikdokter.com/tanyadokter/kanker/castleman-disease

http://health.detik.com/read/2012/01/02/083927/1804359/770/castleman-disease-pertumbuhan-berlebihan-dari-sel-limfatik

http://www.sehatfresh.com/penyakit-castleman/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>