Tips Kesihatan : Penjagaan Rambut

oie_vjKSEtFbVO3g

Rambut adalah suatu anugerah pada kita. Ia memainkan peranan penting dalam menentukan rupa bentuk seseorang itu. Terdapat pelbagai gaya dan teknik potongan rambut yang boleh kita ikuti di dalam mendapatkan gaya yang diminati kita. Akan tetapi, gaya dan rupa sahaja tidaklah bermakna tanpa diseimbangkan dengan kesihatan. Seperti anggota tubuh badan kita yang lain, rambut juga perlu diberi perhatian akan kesihatannya. Jumlah rambut yang tumbuh pada tempurung kepala berbeza mengikut warna rambut.

Untuk rambut yang berwarna hitam, jumlah rambut yang tumbuh adalah sekitar 100 000 helai, bagi rambut yang berwarna merah pula adalah sekitar 80 000 helai dan untuk rambut yang berwarna perang adalah lebih kurang sebanyak 120 000 helai. Masalah rambut gugur merunsingkan banyak pihak, terutamanya kaum wanita. Akan tetapi, sekiranya rambut kita gugur 100 helai sehari, kita tidak perlu bimbang. Ini kerana kebiasaannya, setiap hari rambut kita akan gugur sebanyak 100 helai, dan seterusnya akan digantikan dengan rambut baru.

 

Tips2 Penjagaan Rambut :

  1. Memilih dan menggunakan syampu mengikut jenis rambut tersendiri
  2. Kekerapan membasuh rambut bergantung kepada kelembapan rambut tersebut (Rambut yang kering hendaklah dikurangkan kekerapan untuk membasuhnya)
  3. Bagi mereka yang aktif bersukan, digalakkan menggunakan syampu bayi yang lembut serta perlu bersihkan rambut setiap hari
  4. Untuk yang mengalami masalah rambut berminyak, mereka perlu menggunakan syampu khas untuk rambut yang berminyak
  5. Menggunakan sikat yang bergigi luas (Dapat mengurangkan kerosakan yang terjadi ketika menyikat rambut)
  6. Mengelakkan dari menyikat rambut ketika ia basah (Keadaan rambut lebih lemah dan rapuh ketika basah berbanding kering)
  7. Elakkan penggunaan pengering rambut (Angin panas dari pengering rambut dapat merosakkan struktur protein rambut sehingga rambut menjadi rapuh dan mudah putus)

 

Dengan peredaran zaman yang semakin maju sekarang ini, pelbagai penawar kepada pelbagai jenis penyakit telah pun ditemui. Bidang perubatan juga sudah semakin maju. Bagi mereka yang mengalami masalah keguguran rambut. Saya cadangkan anda untuk berkunjung ke The Tole Acupuncture Herbal-Medical Center. Mereka sudah pun berpengalaman di dalam mengubati masalah rambut seperti keguguran dan lain-lain. Mereka juga mempunyai formula rawatan khas yang telah dikaji selama 140 tahun dahulu dan dikemas kini oleh Master Tole seiring dengan peredaran masa.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161540RHyJXZzB

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>