Antiphospholipid Sindrom

oie_lCAmAOsav05d

Apa itu Antiphospholipid Sindrom(APS)? APS adalah satu gangguan di mana, sistem ketahanan tubuh badan menghasilkan antibodi untuk melawan protein normal tertentu dalam darah. Penyakit ini juga menyebabkan terbentuknya gumpalan darah di dalam arteri atau vena serta berlakunya masalah kehamilan seperti keguguran, bayi yang dilahirkan pra-matang dan bayi yang dilahirkan meninggal.

APS juga berpotensi mengundang penyakit yang dinamakan Deep Vein Thrombosis dengan menyebabkan terjadinya pembekuan darah di kaki. APS secara umumnya, dapat menyebabkan terjadinya pembekuan darah secara berlebihan di pelbagai organ tubuh seperti ginjal, otak serta paru-paru. Kesan daripada keadaan tersebut pula berbeza-beza mengikut tempat darah beku tersebut terjadi. Sebagai contoh, darah beku yang terjadi di otak, akan menyebabkan seseorang itu mengalami stroke.

 

Kategori Utama APS

oie_oSAsiDgPG4E9

1. Primer

 • Sekiranya pesakit tidak mempunyai gangguan autoimun lain seperti lupus eritematosus sistemik (SLE), maka keadaan ini dikategorikan sebagai “Antiphospholipid Primer”.

2. Sekunder

 • Sekiranya pesakit juga mengalami gangguan daripada SLE atau gangguan autoimun lainnya, maka keadaan inilah yang dinamakan “Antiphospholipid Sekunder”. APS Sekunder terjadi disebabkan oleh SLE atau gangguan autoimun lainnya.

 

Manakala, penyebab kepada APS Primer masih belum dapat dikenalpasti. Akan tetapi, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada berlakunya APS ini seperti jangkitan, ubat-ubatan serta genetik.

 

Faktor2 Pendorong APS

 • Penyakit Jantung
 • Kemandulan
 • Stroke
 • Penyakit Hati
 • Keguguran Yang Berulang
 • Penyakit Ginjal

 

Langkah2 Mencegah APS

jari_bagus_thumb1

 • Melakukan aktiviti seperti renangan ataupun berendam
 • Berhenti merokok serta hindarkan diri daripada asap rokok
 • Banyakkan minum air kosong
 • Ubati penyakit tekanan darah dan kolesterol tinggi

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

animasi

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

oie_3161633KyCVYvFp

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>