Penyakit Pellagra

oie_nKiEs1gm3htESelamat petang semua, pada artikel kali ini, tcm nak kongsikan dengan anda semua berkenaan dengan sejenis penyakit yang dikenali sebagai “Penyakit Pellagra”. Penyakit ini merupakan sejenis penyakit kulit yang umumnya disebabkan oleh kekurangan vitamin B (B2, B12, B-complex dan asam nikotinik) sehingga menyebabkan terjadinya masalah kulit dan sakit perut (diarrhea).

Antara masalah kulit adalah seperti dermatitis (radang kulit), glossitis (radang pada lidah) atau somatitis (radang pada tisu otot yang lembut di dalam mulut).

 

Gejala-Gejala Pellagra

 • Terlalu sensitif terhadap cahaya matahari
 • Sikap agresif yang berlebihan
 • Dermatitis, alopecia, edema pada kulit
 • Kesan seperti bekas luka berwarna kemerahan pada kulit
 • Insomnia
 • Badan terasa lemah
 • Mengalami gangguan mental
 • Ataxia, kelumpuhan tubuh badan dan neuritis perifer
 • Diarrhea
 • Gangguan ruang jantung membesar kerana otot jantung lemah dan tidak dapat mengepam secara normal (Dilated Cardiomyopathy)
 • Mengalami gangguan psycho-sensori, iaitu terganggu dengan lampu terang, serta mudah terganggu oleh bau tertentu sehingga mual dan muntah
 • Mengalami gangguan psycho-motor seperti merasa gelisah, tegang dan emosi sensitif
 • Gangguan emosi

 

Dua Kategori Pellagra

Primer

Pellagra yang terjadi disebabkan tubuh tidak menerima sebarang makanan bergizi serta sering minum minuman yang beralkohol.

Sekunder

Terjadi disebabkan oleh tubuh badan tidak mampu untuk menyerap vitamin B3 walaupun pengambilan makanan yang mengandungi vitamin B3 dimakan oleh penderita.

 

Pellagra kebiasaannya akan menyerang pada bahagian anggota tangan pesakit. Dimana, epidermis kulit pesakit akan mengalami penebalan. Serangan akan terus berlanjutan sehingga tangan pesakit menjadi semakin besar dan tangan kelihatan seakan terbakar, kering dan bersisik. Tanda keradangan pada kulit ini adalah disebabkan kulit mudah terluka disebabkan pembuluh darah terus membesar di arteri tangan.

Selain itu, kulit pada bahagian tersebut juga akan hilang deria rasa.

 

Tips Pencegahan Penyakit Pellagra

Oleh kerana, faktor utama penyakit pellagra adalah disebabkan kekurangan vitamin B3 sebagai contoh, perkara paling penting untuk kita lakukan sebagai langkah mencegah pellagra adalah dengan memastikan tubuh badan kita mendapat vitamin B3 pada kadar yang mencukupi. Vitamin B3 tidaklah sukar untuk ditemui. Terdapat banyak sumber makanan yang mengandungi vitamin B3.

Antaranya adalah seperti daging, buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain daripada tu, cubalah juga untuk mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dan seimbang.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

cat

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

seriously

 

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

Rujukan

https://www.google.com/#q=penyakit+pellagra

http://blog.ub.ac.id/rizkypamwidya/2012/05/18/penyakit-pellagra-nutrisi-klinik-veteriner/

http://wikivitamin.com/penyakit-pellagra-dan-vitamin-b3/

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>