Penyakit Cacar

oie_tlv9cqnriKwq

Apa khabar semua. Tajuk yang akan menjadi perkongsian kesihatan kita untuk kali ini ialah Penyakit Cacar. Tcm pasti, ramai yang sudah pun mengenali akan penyakit ini kan. Apa kata, kita cuba dalami lagi apa sebenarnya penyakit ini? Jom2. Penyakit cacar sebenarnya merupakan sejenis penyakit yang sangat mudah sekali untuk berjangkit.

Antara cara-cara yang dapat membuatkan penyakit ini berjangkit ataupun merebak ialah dengan melalui sentuhan, pakaian yang tidak bersih dan juga melalui udara yang disebabkan oleh dua jenis virus. Virus tersebut ialah pertama “Variola Major” dan keduanya “Variola Minor”.  Kebiasaannya penyakit ini hanya menyerang sekali seumur hidup.

oie_trans

Akan tetapi, bakteria ataupun virus yang menyebabkan penyakit cacar adalah sukar sekali untuk dihapuskan. Walaupun setelah kelihatan sembuh, bakteria atau virus tersebut tetap akan tersimpan di dalam lapisan kulit dalam seseorang itu. Cacar lebih sering terjadi pada bayi yang baru lahir ataupun kanak-kanak kecil yang berusia 2-5 tahun.

Bagi kes ini, punca yang menyebabkan mengapa bayi dan kanak-kanak lebih mudah diserang penyakit ini ialah disebabkan fungsi daya tahan tubuh badan bagi melawan penyakit masih lagi lemah untuk melindungi tubuh badan mereka. Antara langkah pencegahan yang diambil bagi menghalang daripada perkara seperti ini terjadi, bayi ataupun kanak-kanak akan diberi imunisasi atau vaksinasi terhadap sesuatu jenis penyakit yang berisiko menyerang mereka.

 

Gejala-Gejala Cacar

  • Demam ringan
  • Sakit kepala
  • Pertumbuhan gelembung-gelembung air pada tubuh badan
  • Kulit menjadi gatal apabila gelembung air mula pecah
  • Mengalami keletihan
  • Mengalami kesukaran untuk tidur

 

Tips Penyakit Cacar

oie_trans (2)

  1. Apabila mengalami tanda-tanda atau gejala seperti yang disebutkan diatas, segeralah temui doktor agar penyakit yang dihidapi anda dapat dikenalpasti dan rawatan dapat dimulakan dengan segera.
  2. Untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan, mereka yang merawat pesakit yang mengalami penyakit cacar hendaklah juga mempunyai sejarah pernah menghidapinya. Ini kerana, mereka yang sudah terkena jangkitan dan sembuh mempunyai sistem ketahanan yang lebih baik dari mereka yang belum pernah mendapat jangkitan.
  3. Jaga jarak apabila berhubungan dengan pesakit cacar kerana virus atau bakteria bagi penyakit ini sangat mudah sekali tersebar.
  4. Asingkan barang-barang kegunaan pesakit cacar dengan ahli keluarga atau orang lain yang tinggal dengan mereka. Elakkan daripada berkongsi barangan seperti pakaian, peralatan makanan dan lain-lain lagi.

 

Rawatan Alternatif : THETOLE

miss-bone-121

Pernahkah anda terdengar akan TheTole ? Ianya adalah sebuah pusat rawatan alternatif yang menggunakan teknik rawatan yang telah pun diamalkan ribuan tahun dahulu. Dengan kajian dari waktu ke waktu, mereka merawat pesakit mereka dengan teknik yang sangat unik serta formula rawatan yang telah dikaji dari masa ke semasa bagi mendapatkan hasil rawatan yang terbaik di dalam mengubati pelbagai jenis penyakit yang dihadapi pesakit mereka. Sekiranya anda atau kenalan anda mengalami sebarang masalah kesihatan, saya sangat mengesyorkan anda untuk mengunjungi The Tole Acupuncture Herbal Medical-Center.

 

Ubat-ubatan herba di Tole Acupuncture :

 http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/Ubat_Herba.html

Klik SINI!! untuk mendapatkan lebih banyak info melalui forum.

ty_gasp_animation_by_leeleemoreau-d37e92v

Pelbagai info menarik  tentang cara merawat penyakit berbahaya di The Tole Acupuncture :

http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/index.html

fbSihat Bersama TCM

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>